Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zbrojnice v Mostech u Jablunkova se dočkala mnoha úprav a přístavby, nyní byla slavnostně otevřena

Zhruba před čtrnácti lety vznikl první nápad na rozšíření hasičské zbrojnice v Mostech u Jablunkova, která už tehdy nesplňovala základní potřeby – jak nedostatečným a nevyhovujícím prostorem, tak veškerým svým zařízením a vybavením.

Slavnostní otevření nové zbrojnice

Slavnostní otevření hasičské zbrojnice v Mostech u Jablunkova, proběhlo dne 8. 12. 2017 v 16:00 za účasti zástupců hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, delegátů a představitelů družebních obcí i sborů, zastupitelů obce, členů sboru a mladých hasičů.

Přestřižení pásky se společně ujali zástupce ředitele HZS MSK plk. Ing. Radim Kuchař, starosta obce p. Josef Szotkowski a velitel jednotky Richard Kohut. Po přestřižení pásky se přítomní přesunuli do tepla hasičské zbrojnice, kde byli seznámeni s vývojem oprav a přístavby hasičské zbrojnice, poté promluvili vážení hosté i delegáti.

V závěru si všichni prohlédli celou hasičskou zbrojnici a prošli až do podkrovní kulturní místnosti k připravenému rautu, kde se vše řádně zhodnotilo a vydiskutovalo.

Pohled do historie

V roce 2005 zima vykonala dílo zkázy – tak trošku nám pošramotila střešní konstrukci a museli jsme strhnout všechny poškozené komíny, aby někomu nespadly na hlavu i se střechou, pokračují mostečtí hasiči.

Na jaře příštího roku jsme zahájili rekonstrukci staré budovy hasičské zbrojnice. Vyměnili jsme stará shnilá okna za nová plastová, rozebrali a odstranili jsme starou střechu i s věží na sušení hadic, pak jsme provedli nadezdívku a vyzdění nového štítu místo střešní valby a postavili jsme novou střechu, včetně naší nové podkrovní kulturní místnosti.

V závěru roku pak budova dostala i nový zateplený červený kabát.

Celkové náklady této rekonstrukce ve výši 1.170.591 Kč byly hrazeny z rozpočtu naší obce. Protože byla budova pojištěná, tak se podařilo získat na opravu částku 300 tisíc korun od pojišťovny.

Náš spolek také přispěl na opravu a vybavení, částkou bezmála 120 tisíc korun a členové odpracovali na rekonstrukci 5.315 hodin.

První etapa vyřešila jen některé problémy

Tato první etapa nám sice přinesla trošku více prostoru, ale nevyřešila problémy s nedostatkem místa zejména pro uskladnění a opravy zásahové techniky.

V dalších letech jsme postupně rekonstruovali koupelnu, převlékárny, kancelář i schodiště, ale techniku jsme měli roztahanou i v garáži za poštou a jednoho času dokonce i v garáži v sokolovně.

Každodenní vytahování dvaceti věcí ven, kvůli jednomu založení vybavení a pak zase vše zpět, nás dokonale vyškolilo ve skládání „tetris“. Pokud jsme chtěli něco z hasičské cisterny vytáhnout nebo opravit, tak jsme museli s autem ven před garáž, protože v garáži bylo kolem auta jen půl metru místa.

Světlo na konci tunelu

Několik dlouhých let jsme usilovali o přístavbu garáží, až se objevila možnost dotace, která rozsvítila světélko na konci tunelu. V předstihu se nám podařilo přesunout i autobusovou zastávku, která už nepřekáží, je bezpečnější, účelnější a bezesporu i pěknější.

Projekt na stavební úpravy a přístavbu hasičské zbrojnice nám vypracoval Petit atelier. Po nutných administrativních a byrokratických procedurách jsme získali dotaci z Ministerstva vnitra GŘ HZS ČR, ve výši 1.449.228,22 Kč.

Moravskoslezský kraj nás podpořil dotací ve výši 724.614,11 Kč a zbytek ve výši 2.246.175,65 Kč byl hrazen z rozpočtu obce Mosty u Jablunkova. Celkové náklady stavby se vyšplhaly na částku 4.420.017,98 Kč.

Zhotovitelem stavby se po výběrovém řízení stala firma Zowada s.r.o. z Jablunkova. Stavební práce byly zahájeny 22. 3. 2017 a ukončení díla bylo naplánováno na 31. 10. 2017.

Přístavbu tvoří garáž pro dvě hasičská vozidla, propojená je se starou garáží i věží na sušení hadic. Byla instalována nová sekční vrata i ve starých garážích. Nad novou garáží pak v podkroví vznikl druhý služební byt pro hasiče.

Firma bohužel termín nestihla a kvalita stavebních prací také není v požadované výši, a tak se budou ještě některé nedostatky odstraňovat.

Další práce

Zpoždění stavby samozřejmě omezilo i naše práce spojené s rekonstrukcí, které nebyly předmětem zakázky a které si provádíme brigádně sami.

Zatím jsme stihli provést pouze výmalbu starých garáží a převlékáren, výměnu starých svítidel, ale čeká nás instalace vzduchotechniky, dobíjení vozidel a rozmístění všeho vybavení, které si musí najít své optimální místo tak, aby nepřekáželo, ale bylo vždy připraveno po ruce.

Tímto bych chtěl poděkovat všem zúčastněným lidem, politikům, úředníkům, stavebnímu dozoru, pracovníkům, členům sboru i jejich manželkám, za jejich díl práce, kterou vykonali pro tuto stavbu, která bezesporu přispěje pro lepší a kvalitnější akceschopnost naší jednotky.

Kohut Tomáš, Hasiči Mosty
Sdílet