Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při bouřce a silném větru raději nevycházejte ven

Meteorologové předpovídají na nejbližší dny silné bouřky s velmi nebezpečnými doprovodnými jevy. Od dnešní 15 hodiny do středy 27. května do 3 hodin můžeme i v Pardubickém kraji očekávat přívalové deště, bouřky, krupobití a silný nárazový vítr až kolem 25 m/s (90 km/h).

Ilustrační foto: sxc.hu.

Zítra, v úterý 26. května, totiž bude vrcholit příliv teplého vzduchu. Teploty mohou vystoupit až na 31 st. C.

Hasiči Pardubického kraje doporučují během bouřky a silného větru nevycházet zbytečně ven. Pokud už se nacházíme venku, tak se schovat. Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné bleskosvodem.

V přírodě se můžeme schovat v hustém lese či například u úpatí vysoké skalní stěny. Naopak se rozhodně neschováváme pod osamělými stromy, převisy nízkých skal, či v menších staveních bez bleskosvodu.

Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti sloupů elektrického vedení, vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch.

Je-li to možné, přečkejte nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách. Za jízdy autem je vhodné snížit rychlost jízdy, v případě krupobití, výrazného zesílení větru či deště i zastavit na bezpečném místě.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-miw-

Sdílet