Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na silnici I/35 u Býště hořel v noci kamion s živými kuřaty, na objízdné trase havarovalo auto

U požáru návěsu na silnici I/35 u Býště zasahovali ve středu 13. prosince v 03.07 hodin profesionální hasiči z Holic, Pardubic i hasiči ze stanice Hradec Králové a dále dobrovolní hasiči z Býště a Holic.

Při příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že hoří návěs s nákladem kuřat. Hasiči ihned museli nejen likvidovat požár, ale vyndávat z návěsu klece s živými kuřaty. Velitel zásahu si na místo nechal povolat vysokozdvižný vozík pro vyndávání klecí.

Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 3.32 hodin a zcela zlikvidován byl v 3.46 hodin. Na silnici I/35 musel být po dobu zásahu hasičů zastaven provoz. Náklad kuřat byl vyložen na komunikaci a dopravce si zajistil jejich naložení na jiný nákladní automobil.

Na místě byla i specializovaná firma Vápeník k vyproštění a odstranění ohořelého kamionu s návěsem. Zásah hasičů byl ukončen v 6.12 hodin. Přesto, že zhruba polovina kuřat přežila, jsou kontaminovaná zplodinami hoření a pravděpodobně poputují do kafilerie.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 500 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru je s největší pravděpodobností technická závada.


Na objízdnou trasu u Býště, která byla k této události určena, museli hasiči vyjíždět ještě v 6.30 hodin. Došlo zde totiž ke střetu osobního vozidla se zvěří. Hasiči přes kolonu aut, která byla na objízdné trase, museli dojít k místu zásahu pěšky.

Řidič s osobním vozem ještě narazil do stromu. Zraněná osoba byla předána do péče zdravotníků. Hasiči provedli protipožární opatření a zamezili úniku provozních náplní.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet