Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slabozrací a nevidomí žáci v Olomouckém kraji dostali pod stromeček novou publikaci

Ve středu 13. prosince 2017 v 7:45 hodin předal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a krajský ředitel HZS Olomouckého kraje plk. Karel Kolářík žákům Základní školy prof. V. Vejdovského v čele s panem ředitelem Danem Blahou novou publikaci s názvem „Jak se zachovat při mimořádné události“, která je určena pro slabozraké a nevidomé žáky základních a středních škol. Děti tak dostaly předčasný dáreček pod vánoční stromeček.

Publikace obsahuje informace, jak se chovat při mimořádných událostech a při požárech, co je to hlásič požáru, k čemu slouží, jak postupovat při evakuaci a další témata zpracovaná přiměřeně dětskému věku.

Publikace je v tištěné podobě ve zvětšeném písmu, navíc perforovaná Braillovým písmem a doplněná kreslenými obrázky. Pod každým tématem jsou i kontrolní otázky, které ověřují pochopení výše uvedeného textu.

Publikaci připravili příslušníci Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Tvorba specifických publikací pro nevidomé a slabozraké si vyžádala spolupráci s Knihovnou a tiskárnou pro nevidomé K. E. Macana v Praze, která je jedinou tiskárnou svého druhu v ČR vydávající publikace v Braillově písmu.

Veškeré náklady, které s tiskem publikace vznikly (280.000 Kč), financoval Olomoucký kraj ze svého rozpočtu.

Publikace byla vydána v nákladu 250 kusů a předána bude do Základní školy prof. V. Vejdovského, Střední školy prof. V. Vejdovského a do specializovaných pedagogických center v rámci Olomouckého kraje a asistentům zrakově postižených žáků (tzv. inkluze).

Přečtěte siHasiči připravili příručku pro slabozraké děti, křest proběhl na hasičské stanici v Modřanech

Jde o unikátní projekt v České republice, který navazuje na příručku pro dospělé s názvem „Příručka pro zrakově postižené – mimořádné události“, kterou v roce 2014 vydali hasiči ve spolupráci se statutárním městem Olomouc a určena byla pro osoby sdružené v Tyfloservisu a v Sonsu v krajském městě.

Nyní Olomoucký kraj v rámci tisku publikace pro děti financoval dotisk 100 ks této publikace a dodána bude do všech center pro slabozraké a nevidomé spoluobčany v Olomouckém kraji, která pracují se zrakově postiženými osobami.

Publikace pro dospělé se zrakovým postižením je jedinou publikací svého druhu v ČR.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet