Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Sopotnice mají „staronovou“ Tatru od kolegů z Vamberka, na nákup přispěl Pardubický kraj

Před deseti lety, v roce 2007, se jednotka JPO V Sopotnice skládala z devíti členů a k dispozici měla nákladní Avii s přívěsným vozíkem a přenosnou stříkačkou PS 12, několik kusů hadic a drobného nářadí. Zázemím byly dvě garáže a malá zasedací místnost asi pro 15 lidí.

V současné době má jednotka členů již dvojnásobek – tedy osmnáct. K dispozici je CAS 25, dopravní automobil Avia a nyní i novější cisterna Tatra T815.

V letech 2013–2016 si jednotka a sbor dobrovolných hasičů prošel rekonstrukcí hasičské zbrojnice. Vybudovali dokonalé zázemí pro potřeby jednotky i sboru. Většina členů je vybavena moderní výstrojí a hasiči ke svému poslání využívají moderní techniku.


Za toto vše vděčíme našemu zřizovateli, kterým je obec Sopotnice a je zde vidět, že si zastupitelé v čele se starostou uvědomují nutnost zajistit potřeby zásahové jednotky a tím i bezpečnost svých občanů, pokračuje Jakub Hynek, velitel jednotky.

Zcela náhodou jsme narazili na nabídku prodeje cisternové automobilové stříkačky Tatra 815 města Vamberk. Po prohlídce technického stavu se tato možnost přednesla zastupitelstvu obce, které naši prosbu vyslyšelo a nákup nové CAS schválilo. Obec Sopotnice uhradila částku 700 tisíc Kč, dotací ve výši 150 tisíc Kč přispěl Pardubický kraj.

Ve středu 8. listopadu 2017 jsme Tatru přivezli do Sopotnice. Jedná se o cisternovou automobilovou stříkačku Tatra 815 CAS 32.

Svou koncepcí se řadí mezi velkokapacitní cisterny pro hašení vysoce hořlavých látek i na místech s nedostatkem vody. Vozidlo je určeno k přepravě požárního družstva v počtu 1+3.

Výbavu vozidla tvoří dýchací technika PLUTO 300 a standardní požární příslušenství rozšířené o vybrané agregáty a prostředky pro drobné technické zásahy.

Slavnostního předání se zúčastnil starosta obce Jan Antušek, asistent senátora Petra Šilara pan Čada a děkan Vladislav Brokeš.

Za okolní sbory a jednotky se zúčastnily:

  • JSDH Vamberk
  • JSDH Ústí nad Orlicí I.
  • JSDHO Česká Rybná
  • JSDHO Záchlumí
  • JSDHO České Libchavy
  • JSDHO Horní Libchavy
  • JSDHO Hnátnice
  • JSDHO Potštejn
  • JSDHO Písečná
Jakub Hynek
velitel jednotky
Foto: hasiči Sopotnice
Sdílet