Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Herbertova sjela do Vltavy dodávka, hasiči museli povolat jeřáb i potápěče

Složitý zásah v náročných podmínkách řešili profesionální hasiči ze stanice Frymburk společně s jednotkou SDH obce Vyšší Brod u Herbertova, kde po zledovatělé vozovce sjela do řeky Vltavy dodávka.

Nehoda byla na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje ohlášena v neděli (17. prosince) krátce před půlnocí. Když hasiči do Herbertova přijeli, zjistili, že dodávka je až po okna ve vodě.

Její osádka stihla vyváznout dřív, než auto sjelo do řeky. Velitel zásahu si jako posilovou jednotku vyžádal automobilový jeřáb, který přijel ze stanice České Budějovice, a povolal potápěčskou skupinu – na místo přijeli dva hasiči-potápěči z českokrumlovské stanice a jeden ze stanice Kaplice.

Zároveň zažádal o uzavření náhonu v řece. Po půl jedné v noci byli potápěči ve vodě. Uvázali dodávku tak, že mohla být jeřábem z řeky vyproštěna.

V 2:20 hodin velitel zásahu nahlásil na operační středisko zprávu, že dodávka stojí zpět na silnici. Nebyl zjištěn viditelný únik provozních kapalin do řeky. Hasiči u nehody spolupracovali s Policií ČR.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet