Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Okamžitá resuscitace po nehodě jednoho osobního auta u Rotavy byla úspěšná, krasličtí hasiči použili přístroj AED

Jako dopravní nehoda s vyproštěním byla nahlášena hasičům událost v pondělí před polednem u Rotavy. Na silnici z Rotavy na Smolnou sjelo osobní auto mimo vozovku, v době příjezdu hasičů na místo byl řidič ve vozidle v bezvědomí a nedýchal.

Hasiči tak společně s hlídkou policie muže vynesli na pevný povrch a okamžitě zahájili resuscitaci. Použili také přístroj AED (automatizovaný externí defibrilátor), s jehož pomocí a čtyř výbojů byly oživovací pokusy úspěšné.

Po příjezdu záchranné služby na místo si muže převzala a odvezla do nemocnice. Po celou dobu záchrany byla silnice zcela uzavřena.

Jednotka hasičů ze stanice Kraslice je součástí projektu ZZS Karlovarského kraje s názvem „Časná defibrilace v Karlovarském kraji“. Ten je zaměřený na zavedení systému First responderů při řešení situací náhlé zástavy oběhu mimo nemocnici.

First responder je osoba nebo výjezdová skupina či posádka v rámci IZS, která je proškolená a schopná poskytnout resuscitaci včetně užití AED.

Takto proškolených a vybavených jednotek hasičů je v kraji už celá řada a mohou tak na místě až do příjezdu záchranné služby poskytnout účinnou záchranu.

Zasahující jednotky:

  • HZS Kraslice (CAS 20 T815)
  • JSDH Rotava (CAS 20 T815)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet