Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z kamionu po nehodě na dálnici D1 unikla nafta, řidiče museli hasiči vyprostit

Jihomoravské jednotky zasahovaly 18. 12. 2017 v 15:41 u nehody kamionu na dálničním sjezdu D1 na 190. km ve směru na Prahu. Řidiče bylo nutné vyprostit. Následovalo zajištění návěsu a opatření související s únikem nafty do vodoteče.

Dálnice D1 zůstala po nehodě průjezdná. Přesto se vytvořila mnohakilometrová kolona, ve které řidiči opět nedokázali vytvořit záchrannou uličku.

U nehody zasahovaly jednotky ze stanic BVV, Starý Lískovec, Lidická, Líšeň a dobrovolní hasiči ze Starého Lískovce. Po příjezdu hasičů krátce před 16. hodinou bylo prvořadým úkolem zajistit vyproštění zraněného řidiče zahraničního kamionu. To se podařilo bez použití hydraulického vyprošťovacího zařízení.

Dále bylo nutné zajistit návěs kamionu proti převrácení. Souprava totiž zůstala po nehodě mimo dálnici ve svahu nad vodotečí mezi dálničním sjezdem a tělesem dálnice. Hasiči zjistili, že nehodou došlo k poškození nádrže a do půdy a vodoteče uniklo přibližně 350 litrů nafty.

Velitel zásahu rozhodl o jímání uniklé nafty ve vodoteči a to na obou stranách dálnice. Na místo přijela také pracovnice odboru životního prostředí pro konzultaci následného postupu likvidace nafty. Po půl sedmé byla vodoteč po propláchnutí vodou a sběru kontaminovaného sorbentu čistá.

Překládku nákladu kamionu a jeho vyproštění bude v následujících hodinách řešit specializovaná firma. Jednotky ukončily činnost na místě zásahu krátce po 19. hodině. Sjezd na 190. kilometru byl v době odjezdu jednotek stále uzavřen.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet