Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po 42 letech služby Karel Žahour zavřel dveře třeboňské stanice, kolegové ho vykoupali v kádi

Je neuvěřitelné, že někdo je profesionálním hasičem delší dobu, než jeho mnozí kolegové vůbec jsou na tomto světě. Karel Žahour jako jeden z mála prožil u jihočeského profesionálního sboru neuvěřitelných 42 let.

Karel Žahour nastoupil k jihočeským profesionálním hasičům 1. ledna roku 1975 do funkce hasič. Patří k těm, kdo jsou zakládajícími příslušníky požární stanice v Třeboni. A právě s Třeboní spojil většinu svého profesního života.

V roce 1980 po absolvování studia na SOŠ ve Frýdku – Místku se stal velitelem třeboňské stanice.

V roce 1985 byl jmenován zástupcem velitele OVPÚ v Jindřichově Hradci, aby se však v roce 1990 na velitelskou židli stanice v Třeboni vrátil. A zůstal tam až dodnes.

Kromě toho, že celý svůj profesní život zasvětil hasičině, že se přímo podílel na vzniku nové požární stanice v Třeboni, na vybudování systému požární ochrany na Jindřichohradecku a Třeboňsku jako takové, spojil s prací i svůj koníček – požární sport.

Byl dlouholetým členem okresního výběru a po ukončení aktivní sportovní kariéry okresní družstvo vedl.

Vždy velice dobře spolupracoval s orgány samosprávy, byl dlouholetým členem odborných komisí při MěÚ Třeboň, členem bezpečnostní rady města Třeboň a zároveň velitelem SDH Třeboň.

Pondělní ranní předání směn bylo pro Karla Žahoura poslední. Jeho hasiči se mu „odvděčili“ tak, jak bývá u hasičů zvykem, a vykoupali ho v kádi s vodou.

Do příštích let přejeme Karlu Žahourovi především pevné zdraví, optimismus a elán. Jeho odbornost, zkušenosti a předevčším jeho přátelská povaha a lidský přístup nám budou chybět.

Sdílet