Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidaci požáru domu v obci Ovesné komplikuje silný mráz, vyhlášen byl druhý stupeň poplachu

Celkem sedm jednotek bylo dne 19. prosince 2017 vysláno do Chrobol, části obce Ovesné na Prachaticku k požáru domu. Rozsáhlý požár střechy hasiči v tuto chvíli stále ještě dohašují.

Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen 10:14 hodin. Do Ovesné vyjely osádky cisteren a výškové techniky profesionálních hasičů ze stanice Prachatice, operační důstojníci svolali jako posilové jednotky dobrovolné hasiče obcí Vlachovo Březí, Chroboly, Lhenice, Brloh a Chvalšiny.

Vzhledem k rozsahu požáru a počtu vyslaných jednotek byl hned krátce půl jedenácté dopolední vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Hasiči po příjezdu okamžitě zahájili průzkum a hasební práce. Požár ničil střechu domu. Rychlé nasazení hasebních prostředků znamenalo rychlou lokalizaci požáru.

Zasahující jednotky jej dostaly pod kontrolu již v 11 hodin, velitel zásahu nahlásil, že požár se již nešíří a že na požářišti je dostatek jednotek, které budou pokračovat v dohašování. Chvalšinskou dobrovolnou jednotku a část jednotky z Vlachova Březí odeslal zpět na jejich základny.

Dohašovací práce, které znamenají kompletní rozebrání celé střechy tak, aby se mohla vyloučit všechna možná, a to i skrytá ohniska požáru, zabírají zasahujícím hasičům již několik hodin. Do Ovesné byl jako další posilová jednotka vyslán technický kontejner ze stanice České Budějovice, jež je vybaven právě takové zásahy, kterým rozebírání střešní konstrukce je.

Vzhledem k náročnosti zásahu, dlouhému trvání a především podmínám, ve kterých dnes hasiči pracují, vyžádal si řídící důstojník HZS Jihočeského kraje do Ovesné velitelský kontejner z českobudějovické stanice.

Velitelský kontejner hasiči využijí jako zázemí, kde se budou moc ve svých přestávkách ohřát či si tam uvařit horký čaj.

Hasiči v Ovesné strávili celou noc, proběhlo několik střídání. Úplná likvidace požáru byla na hlášena až ve středu 20. prosince v 10:42 hodin. Vyšetřovatel HZS určil, že výše vzniklé škody činí 700 000,–. Výše způsobené škody je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet