Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Legislativa v oblasti užití lanových navijáků a příslušenství je poměrně přísná, Seal nabízí navijáky podle platných norem

S pořízením kvalitního lanového navijáku jsou v dnešní době spojeny poměrně přísné formální a bezpečnostní předpisy, kterým je bezesporu potřeba věnovat pozornost. Týkají se nejenom nutného zápisu do technického průkazu nebo vystavení technického osvědčení, ale také navijáků samotných. V tomto článku se tedy těchto norem dotkneme.

O co v ČSN EN 14492–1+A1 vůbec jde?

Od konce roku 2009 je v platnosti norma ČSN EN 14492–1+A1 o vrátcích a kladkostrojích, která kopíruje evropskou legislativu a v souvislosti s konstrukcí autonavijáků zavádí některé velmi výrazné změny.

Ty se týkají zejména poměru průměru bubnu a bočnic bubnu a průměru lana, vybavení navijáku, zařízení limitujícího zatížení a odpojovače prostřednictvím tzv. centrál stopu.

Drobné změny nastaly i v uchycení lana na buben. S koncem roku 2010 skončilo přechodné období, norma je tedy v současné době již několik let plně závazná. Výrobci na novou legislativu však zareagovali vytvořením celé řady navijáků, které jsou s touto normou již plně v souladu, a není proto problém získat pro ně tzv. “certifikát o shodě”.

Které navijáky splňují ty nejpřísnější předpisy?

Mezi zařízení s certifikátem se řadí např. elektrický lanový naviják značky ComeUp Rhino. Tento vysoce spolehlivý naviják běžně nachází využití pro komerční i průmyslové účely, obzvlášť oblíbený je potom u hasičských záchranných sborů.

Tvrdé požadavky nové normy splňuje rovněž jeden z nejkvalitnějších elektrických lanových navijáků řady Ramsey Winch, konkrétně typ RE 50,7. Není přitom žádným překvapením, že i tento kousek si hasiči velmi často pochvalují.

Certifikátem o shodě se dále honosí celá řada hydraulických lanových navijáků, zejména těch od společnosti ComeUp (jde o typy HV a Bison), pozadu však nezůstává ani Ramsey Winch se svým RPH-42.2.

Výběr je tedy opravdu široký, v našem přehledném e-shopu na stránkách www.seal-navijaky.cz si můžete každé z uvedených zařízení dopodrobna prostudovat a případně s námi svůj výběr zkonzultovat.

Nenechte se zlákat vidinou levného navijáku u kterého prodejce slibuje splnění legislativních podmínek. Každý dodavatel, který prodává navijáky v souladu s normou, by Vám měl být schopen vysvětlit, co norma zahrnuje a jak se konkrétně vztahuje na určitý naviják. Málokdo ví, že např. minimální pevnost lana při přetržení musí být dvojnásobná než je stanovená maximální tažná síla navijáku.

“Povinné” příslušenství

A jak je to se zmíněným příslušenstvím? Náš e-shop vám nabízí dostatečný výběr náhradních a přídavných dílů, které vám mohou práci s navijákem výrazně zjednodušit.

Seženete zde kupříkladu lana, kladky a další příslušenství. Za zmínku stojí také téměř povinná montážní taška, jejíž součástí je závaží, jenž by mělo při práci s lanem pohlcovat případnou energii při vysmeknutí úvazku nebo přetržení lana navijáku.

Navštivte náš e-shop na adrese seal-navijaky.cz, podívejte se sami a využijte zvýhodněných neveřejných cen pro hasiče – stačí si o ně napsat.

Seal-navijáky, s.r.o.
seal@seal-navijaky.cz
Sdílet