Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hasičském muzeu se bude v sobotu stříkat, na Prokešově náměstí sportovat

Do celodenní akce „Otevřená Ostrava" se v sobotu 30. 5. 2009 vedle dalších ostravských subjektů (viz tisková zpráva ze Statutárního města Ostravy) zapojí také Hasičské muzeum v Ostravě-Přívozu, které bude mít mimořádně otevřeno až do podvečera. Ve své premiéře zde budou připraveny na dvoře hned tři vodní stříkačky – jedna motorová a dvě ruční.

Ilustrační foto

Především děti si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet, jak fyzicky náročné bývalo hašení požárů v minulosti, ale že sílu musí mít i dnešní hasič. Věříme, že přes chmurné předpovědi meteorologů nebude zase tak chladno, aby se děti po takové zkoušce nachladily.

Vstupné do Hasičského muzea v Zákrejsově ulici za katolickým kostelem na náměstí Svatopluka Čecha bude v sobotu pro všechny dospělé poloviční, vstup zdarma bude mít každé druhé dítě v rodině či skupině návštěvníků. Otevřeno bude od 9:00 do 17:00 hodin.

Hlavní část sobotní prezentace hasičů bude i letos směřována na Prokešovo náměstí u Nové radnice, kde bude vedle ukázky zásahových vozidel hasičů k dispozici dětem výšková technika, tedy automobilový žebřík a automobilová plošina. Vystavenou techniku krátce okomentuje moderátor, u jednotlivých aut budou připraveni hasiči s dalšími technickými odpověďmi. Ukázky hasičů budou zahájeny v 10:00, končí také až v podvečer.

Protože v druhé polovině července bude Ostrava hostit velkou hasičskou olympiádu (cca 3000 účastníků), hasičská mládež předvede v sobotu přímo na dlažbě Prokešova náměstí, jak může požární sport vypadat. Pro děti připravili mladí hasiči zajímavé soutěže o drobné ceny, kde si mimo jiné budou moci vyzkoušet hasičskou štafetu, zásahové vybavení, rozvinutí a balení hadic. Disciplíny budou vybrány podle počasí.

Pro děti i dospělé je připraven stan s hasičskou prevencí a zeleným dráčkem Hasíkem, se symbolem dlouhodobého programu hasičů na základních školách v kraji, kde si budou moci mj. vyzkoušet hasičský zásahový oblek a přilbu, soutěžit ve znalostech z hasičské prevence a ochrany obyvatelstva.

Mezi zásahovými vozidly se předvede silný vyprošťovací speciál Mercedes Benz Bizon, který mají pouze moravskoslezští hasiči, speciální vozidlo k odchytu zvěře či bodavého hmyzu „Sršeň", odpoledne například další moravskoslezský unikát u profesionálních hasičů – mobilní operační středisko.

Na Prokešově náměstí se v sobotu rovněž představí Policie ČR, Městská policie Ostrava, Dopravní podnik Ostrava a OIS. Do akce „Otevřená Ostrava" se zapojí Nová radnice (prohlídka prostor), Ostravské muzeum, Divadlo loutek Ostrava a Česká televize – televizní studio Ostrava).


por. Mgr. Petr Kůdela,
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet