Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Půldenní vyprošťování havarované cisterny v Řepištích zaměstnalo čtyři jednotky

Téměř dvanáct hodin trvalo čtyřem jednotkám hasičů bezpečné vyřešení následků dopravní nehody cisterny s přívěsem, vezoucím nebezpečnou látku – propan butan, která havarovala ve čtvrtek 21. 12. 2017 odpoledne v obci Řepiště (okres Frýdek-Místek). Hasiči museli vyprostit těžký a plný přívěs, předtím evakuovat obyvatele 23 rodinných domků.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno ve čtvrtek odpoledne, čtvrt hodiny před 16. hodinou. Do Řepišť vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Frýdek-Místek, Nošovice a Ostrava-Zábřeh, odkud přijel vyprošťovací speciál Mercedes Actros Bizon, silný jeřáb Demag/Terex a pojízdná dílna, také jednotka dobrovolných hasičů Řepiště.

Při nehodě skončilo tažné vozidlo s prázdnou cisternou na kolech v příkopu. Cisternový přívěs, který převážel přes sedm tun propan butanu, se převrátil na bok na silnici. Nehoda se obešla bez zranění.

Hasiči nejprve zabezpečili havarované vozidlo před případným požárem a měřili přístroji, zda zde nedošlo k úniku plynu. Silnici uzavřeli. Velitel hasičského zásahu i po konzultaci s vedením přepravní firmy vyžádal na místo zásahu náhradní cisternu na přečerpání nebezpečné látky.

Kvůli poškození ale nakonec nemohl být přečerpán obsah cisterny ještě před vyprošťováním a hasiči museli manipulovat s plným přívěsem.

Velitel zásahu kvůli zajištění bezpečnosti občanů proto rozhodl o evakuaci obyvatel v okolí 200 metrů od místa nehody.

Ve spolupráci se starostou obce Řepiště Rostislavem Kožušníkem a místní jednotky dobrovolných hasičů bylo evakuováno celkem 66 osob z 23 domů, z toho pro 13 osob bylo zajištěno nouzové ubytování v místní tělocvičně.

Dále bylo nutné v oblasti vypnout elektrickou energii (ve spolupráci s jejím distributorem) a veřejné osvětlení.

Poté začali hasiči velmi opatrně s plnou cisternou, ležící na silnici, manipulovat, a to pomocí jeřábu a Bizona. Po postavení přívěsu na kola už mohli zástupci přepravní firmy přečerpávat propan butan do náhradní cisterny, a to za asistence jednotek HZS MSK z Frýdku Místku a Nošovic.

Po přečerpání byla postupně pomocí jeřábu a Bizona vyproštěna z příkopu prázdná cisterna s tahačem. Zásah trval téměř 12 hodin, hasiči se vraceli své základny až v pátek – po třetí hodině ranní.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet