Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli požáru bytového domu v Úpici bylo evakuováno 24 lidí, plameny zničily třetí patro domu včetně půdy

Dne 23. prosince 2017 v 03:13 přijalo krajské operační a informační středisko informaci o požáru třípatrové budovy v ulici Dr. A. Hejny v Úpici.

Na místo byli ihned povoláni profesionální hasiči z Trutnova a Náchoda, ale i dobrovolní hasiči z Úpice, Hajnic, Rtyně v Podkrkonoší a Batňovic. Byl vyhlášen druhý poplachový stupeň.

V době příjezdu požárních jednotek byl zasažený celý půdní prostor domu a střešní konstrukce. Požár domu byl ve třetí fázi a byly zasaženy též místnosti v půdním prostoru, které dříve sloužily jako byty. Na hasební zásah byla použita výšková technika i několik proudů C.

Hasiči se snažili chránit a ochlazovat střechy dalších dvou sousedních bytových domů, aby se požár dále nerozšířil. Z bytového domu byla provedena evakuace vlastníků bytů ještě před příjezdem hasičů a dále bylo evakuováno 24 lidí z vedlejších bytových domů.

Během požáru došlo k lehčím zranění dvou dobrovolných hasičů, o které se postarali záchranáři. Nikdo z místních obyvatel zraněn nebyl.

Po necelých devadesáti minutách se podařilo hasičům požár lokalizovat, tedy zabránit jeho dalšímu šíření. Ještě v 06:00 prováděly jednotky dohašovací práce a hledaly skrytá ohniska. Musely také rozebrat střešní konstrukci.

Škoda je předběžně odhadnuta na jeden milion korun. Požárem byla zničena střešní konstrukce domu, podlahy v půdním prostoru, poškozeny byly stropní konstrukce ve druhém patře, elektrická instalace, nábytek, malby místností, atd.

Jednotkám se podařilo ubránit majetek ve výši asi 1,5 milionu korun. Vyšetřovatel vyloučil, že by požár zapříčinila technická závada. Další šetření je tak v rukou Policie ČR.

Požár se podařilo jednotkám zlikvidovat v 07:02. Na místě zůstala jednotka sboru dobrovolných hasičů z Úpice.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet