Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali dvě srnky uvězněné v nádrži na zasněžování ve Starých Hamrech

Dvě jednotky hasičů zachraňovaly v sobotu 23. 12. 2017 dopoledne ve Starých Hamrech (okres Frýdek-Místek) dvě zesláblé srnky, které skončily v nádrži na vodu na umělé zasněžování sjezdovky a nemohly vylézt po kluzkém boku nádrže, nebo se bořily do vody kvůli měkkému ledu na okrajích.

Hasiči jim nejprve připravili koberce, nakonec je bez větších problémů chytili pomocí sítí. Předali je myslivecké stráži.

Personál sjezdovky informoval v sobotu ráno, zhruba až po hodině, co je zahlédl, že z lehce zamrzlé nádrže se snaží marně dostat na svobodu dvě srny. Hasiči je po příjezdu k nádrži požádali o staré koberce, které položili na stráň nad hladinou nádrže a zatížili je.

Pokud by měly srnky dost sil, po koberci by se vyškrábaly. Tyto ale byly viditelně zesláblé několikahodinovým bojem s klouzavou strání.

Hasiči v nepromokavých kombinézách se nejprve pokusili srnky „ulovit“ pomocí nafukovacích záchranných saní. Nakonec si ale půjčili od obsluhy sjezdovky dlouhou síť, do níž chytili srnky, polehávající na ledě, svázali jim opatrně nohy a převezli na břeh. Tam je předali příslušníkům myslivecké stráže.

Hasiči zde v posledních zimních sezónách zachraňovali různá zvířata už několikrát, hlavně srnky, ale také psa či jezevce.

Při plném stavu vodní nádrže dokážou zvířata zrádnou past opustit, tentokrát však byla hladina (po zasněžování) o dva metry nižší, navíc s kluzkými břehy a příliš měkkým ledem na okrajích. Hasiči proto obsluhu sjezdovky poučili o možnostech pomoci zvěři položením a řádným upevněním koberců či sítí.

Hlavní slovo při sobotní záchraně měla jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Frýdek-Místek, sekundovala jí jednotka dobrovolných hasičů Staré Hamry.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet