Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Skladovací hala se senem v Převýšově lehla popelem, na místě zasahovalo sedm jednotek

Informaci o požáru skladovací haly se senem přijalo krajské operační a informační středisko v 16:57 v pondělí 25. 12. 2017. Na místo byli povoláni profesionální hasiči z centrální stanice v Hradci Králové a ze stanice Nový Bydžov.

Dále byl vyhlášen poplach i dobrovolným jednotkám v Lovčicích, Chlumci nad Cidlinou, Převýšově, Novém Městě, ale i dobrovolným hasičům ze středočeských Žiželic. Pro událost byl vyhlášen druhý poplachový stupeň.

V areálu zemědělských budov došlo k požáru jedné skladovací haly o rozměrech přibližně 15×40 metrů. Požár objektu se dostal do své 4. fáze, tedy zachvátil celou halu. Po dohodě s majitelem objektu bylo rozhodnuto o tom, že se nechá hala se senem celá kontrolovaně dohořet.

Další zásah jednotek by byl pro samotné hasiče velmi nebezpečný. Železobetonová konstrukce se postupně propadala a neumožňovala vstup do objektu. Jednotky tak provedly zabezpečení okolních objektů, aby zabránily rozšíření požáru i na ně.

Vyšetřovatel příčin požáru stanovil předběžnou škodu na 2,7 milionu korun. V hale shořely asi dva tisíce balíků slámy v hodnotě 700 tisíc korun, zbylé dva miliony korun jsou škody způsobené na samotném objektu haly.

Příčina požáru bude předmětem dalšího vyšetřování. To bude pokračovat ohledáním místa události, až bude požářiště kompletně dohašené a vychladlé.

Na dohoření objektu dohlížejí dobrovolné jednotky požární ochrany.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet