Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár dílny způsobil milionovou škodu

Pět jednotek hasičů včera odpoledne vyjíždělo k požáru dílny v ulici Doliny v Šakvicích na Břeclavsku. Požár vypukl v dílně firmy, která se zabývá preparací a zpracováním kůží trofejní zvěře. Pracovník dílny dal zpracovávanou kůži do pračky a stroj zapnul. Krátce nato uslyšel ránu a z pračky vyšlehly plameny…

Pět jednotek hasičů včera odpoledne vyjíždělo k požáru dílny v ulici Doliny v Šakvicích na Břeclavsku.

Požár vypukl v dílně firmy, která se zabývá preparací a zpracováním kůží trofejní zvěře. Pracovník dílny dal zpracovávanou kůži do pračky a stroj zapnul. Krátce nato uslyšel ránu a z pračky vyšlehly plameny, které se po podlaze rozšířily na nedalekou nádobu se zhruba 20 – 30 litry technického benzínu. Oheň pak zachvátil celou dílnu o půdorysu osm krát tři metry. Pracovník firmy zavolal hasiče a před jejich příjezdem se oheň s dalšími zaměstnanci snažil hasit. Do plamenů vystříkali obsah pěti ručních hasících přístrojů.

Krajské operační a informační středisko HZS hlášení o požáru přijalo ve 13.03 hodin. Na místo vyslalo profesionální hasiče ze stanic v Hustopečích a v Mikulově a dobrovolné jednotky z Rakvic a Velkých Pavlovic. Protože událost byla původně ohlášena jako požár ve třetím podlaží výškové budovy, na místo vyjela i osádka automobilového žebříku ze stanice HZS JmK v Břeclavi. Ta ale zůstala v záloze a nezasahovala.

Při příjezdu prvních požárních jednotek již hořela celá dílna a oheň se šířil také do zádveří přízemního objektu ve dvoře domu. V silně zakouřeném prostředí hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích. Plameny se hasičům pomocí dvou vodních proudů podařilo dostat pod kontrolu ve 13.33 hodin. Ve 13.36 hodin velitel zásahu osádku žebříku z Břeclavi a jednotku z Mikulova odeslal na stanice.

Protože oheň a žár zasáhly také podhled a strop dílny, hasiči museli trhacími háky rozebírat zbytky částí stropu a dohašovat lokální ohniska hoření. Likvidaci požáru ukončili ve 14.18 hodin. Průzkum okolí ukázal, že na střechu sousedního domu a půdu s uloženým senem se oheň nerozšířil. Ke střežení požářiště na místě zůstala jednotka SDH Rakvice, která vyhořelou dílnu v 16.12 hodin předala majiteli objektu.

Požár zničil dílnu o půdorysu osm krát tři metry a poškodil také zádveří o půdorysu zhruba dva krát dva metry. Při požáru nebyl nikdo zraněn, příčinu jeho vzniku zjišťuje vyšetřovatel HZS. Podle předběžného odhadu oheň způsobil škodu ve výši 1,1 milionu korun, z toho 300 tisíc korun představuje škoda na zařízení a stavební části dílny, a na 800 tisíc korun byla předběžně vyčíslena hodnota zničených a ohořelých kůží a loveckých trofejí.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

-kow-

Sdílet