Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Evakuace dětí z městského kina byla blesková

Dne 25. listopadu 2003 v 9:18 hodin vypukl v promítací kabině Městského kina v Přelouči požár. Tak začalo taktické cvičení hasičů.

Uvnitř kina právě sledovalo film „Hoří, má panenko“ celkem 218 osob (bez zaměstnanců kina). Divákům bylo sděleno, aby ihned opustili kino, že v promítací kabině hoří. Evakuace žáků a učitelů proběhla ve velmi krátkém čase. Obsluha promítačky se pokusila vzniklý požár zlikvidovat ručním hasícím přístrojem. To se ale nepodařilo. Proto okamžitě oznámila požár na tísňovou linku (09:21 hodin). Na místo události vyjíždí profesionální hasiči z Přelouče a Pardubic. První jednotka hasičů byla na místě v 09:26 hodin. Taktického cvičení se zúčastnily i jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Přelouč a Břehy. Hasiči ze zakouřeného kina na nosítkách vynesli jednu osobu. Na místo bylo nutné zajistit i dodávku vody, o to se postarali dobrovolní hasiči z Břehů. Pardubičtí hasiči pomocí automobilového žebříku AZ 30 Camiva provedli evakuaci druhé osoby, která uvízla v budově a dostala se na balkón. Simulovaný požár byl hasiči zlikvidován v 09:45 hodin.
Požár vznikl od závady na elektroinstalaci promítačky. Cílem cvičení bylo prohloubit schopnosti velitelů jednotek PO při řízení sil a prostředků. Dále příprava složek IZS a orgánů podílejících se na provedení a koordinaci záchranných a likvidačních prací při mimořádné události a seznámení příslušníků s problematikou zásahu v prostředí kulturních zařízení s velkou koncentrací osob.


nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet