Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prezentace olympiády hasičů na dvou místech Ostravy se povedla

Několik desítek profesionálních a dobrovolných hasičů z Ostravy a okolí od těch nejmladších až po veterány se zapojilo během soboty 30. 5. 2009 do celodenní akce „Otevřená Ostrava!!!". Svou činnost a techniku předváděli hlavně na Prokešově náměstí u Nové radnice v centru města a také v Hasičském muzeu v Přívoze.

Několik desítek profesionálních a dobrovolných hasičů z Ostravy a okolí od těch nejmladších až po veterány se zapojilo během soboty 30. 5. 2009 do celodenní akce „Otevřená Ostrava!!!„. Svou činnost a techniku předváděli hlavně na Prokešově náměstí u Nové radnice v centru města a také v Hasičském muzeu v Přívoze.

Jejich prezentace měla mj. upozornit na prestižní hasičskou olympiádu s třemi tisícovkami účastníků, která se koná ve druhé polovině července právě v Ostravě. Informace o připravované olympiádě z úst „živého“ moderátora doplňovaly na náměstí dva filmy na velkoplošné obrazovce – první o úspěchu českých hasičů na poslední olympiádě v roce 2005 v chorvatském Varaždinu, druhý o kvalitě požárního sportu dobrovolných hasičů v Ostravě.

A to přitom v sobotu ráno vypadalo, že kvůli vytrvalému dešti zůstanou hasiči bez práce, tedy bez diváků. Naštěstí ještě během dopoledne pršet přestalo a odpoledne se na stovky návštěvníků akce občas usmálo i sluníčko.

Jak se dalo čekat, řady desítek lidí s dětmi čekaly trpělivě na Prokešově náměstí hlavně na možnost vyzkoušení koše automobilové plošiny a automobilového žebříku vozidel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Tato vozidla se kvůli jejich technickým možnostem v nevšední službě občanům střídala.

Mezi zásahovými vozidly se předvedl silný vyprošťovací speciál Mercedes Benz Bizon, který mají pouze moravskoslezští hasiči, speciální vozidlo k odchytu zvěře či bodavého hmyzu „Sršeň", odpoledne například další moravskoslezský unikát u profesionálních hasičů – mobilní operační středisko. Se svou moderní cisternou přijeli k Nové radnici dobrovolní hasiči z Ostravy-Radvanic.

Pro děti i dospělé byl připraven stan s hasičskou prevencí a zeleným dráčkem Hasíkem – symbolem dlouhodobého programu hasičů na základních školách v kraji. Ve stanu soutěžili ve znalostech z požární prevence, ochrany obyvatelstva a zdravovědy, skládali rozstříhaného dráčka Hasíka na papíře či si zkoušeli ochranné masky i zásahový oblek s přilbou.

Ten nabízeli dětem také mladí dobrovolní hasiči z Ostravy-Muglinova, kteří předvedli divákům na Prokešově náměstí několik disciplín požárního sportu pro děti a mládež. Dětem, které se pak do těchto soutěží zapojily, například do hasičské štafety s rozvinutím a balením hasičské hadice, rozdávali sladkosti.

Také v Hasičském muzeu v Ostravě-Přívozu pomáhali zkušeným průvodcům dobrovolní hasiči, tentokrát z Ostravy-Hošťálkovic. Dva průvodci si oblékli bílé historické uniformy se zlatými knoflíky, červenými doplňky i medailí. Muzeum zažilo premiéru stříkání na dvoře pravou historickou ruční stříkačkou (1 proud) a motorovou stříkačkou (2 proudy). Jako cíl pro několik desítek dětí sloužily plastové lahve naplněné vodou a výstražné kužely. 

Foto: HZS Moravskoslezského kraje + Tomáš Lach

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-kaw- 

Sdílet