Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Krásné mají novou velkoobjemovou Tatru, pomohl unijní projekt přeshraniční spolupráce

V rámci projektu „Spolupráce hasičů Krásná, Bad Elster a Adorf/Vogtl“, který je spolufinancován z Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014–2020, pořídila obec Krásná novou cisternovou automobilovou stříkačku CAS 30 Tatra Terrno. Automobil dodala za cenu 7 268 228 korun včetně DPH společnost THT Polička.

Podvozek

Cisterna je postavena na podvozku Tatra 815–231R35 s pohonem všech kol. Motor je osmiválcový, vznětový, vzduchem chlazený. Dosahuje výkonu 325 kW a splňuje emisní normu Euro 5. Převodovka je mechanická, čtrnáctistupňová, s elektronickým systémem řazení Norgren.

Šestimístná kabina je sklopná, v opěradlech druhé řady sedadel jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů, mezi nimi jsou uloženy náhradní tlakové láhve. Ke spojení slouží vozidlová radiostanice Motorola GM 360, v dobíjecích úchytech jsou ruční radiostanice a svítilny. V dosahu velitele je 10" tablet.

V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery, nechybí přední kamera pro záznam jízdy.

Na levé straně je u dveří řidiče sdružená zásuvka pro dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu Rettbox-Air, která se po nastartování samočinně odpojí.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

V podélnících rámu u předního nárazníku je uchycen elektrický lanový naviják o tažné síle 50 kN s jištěním proti přetížení, pod ním je asanační lišta.

Nástavba

Nástavba je modulová a sestává ze tří částí. Přední a zadní skříň pro příslušenství je z hliníkových profilů a olepena plechem. Mezi nimi je nádrž na hasivo z nerezavějící oceli, která pojme 8 500 litrů vody a 510 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení THT PKA 3000 dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů, 250 litrů za minutu při 40 barech.

Osvětlovací stožár s LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů je pneumaticky výsuvný až do výšky 5 metrů nad úroveň terénu. Napájen je z elektrické sítě vozu.

Na horní plošině nástavby je přípojný bod pro lafetovou proudnici.

Rozměry a hmotnosti

Tatra je provedena pouze v červeném odstínu RAL 3000, dlouhá je 9 400 mm, široká 2 550 mm a vysoká 3 100 mm. Provozní hmotnost je 14 800 kg.

Foto: Obec Krásno, obeckrasno.cz
Sdílet