Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U zoo se střílelo i zachraňovalo ze žebříku

Sobotní Den s hasiči a IZS si nevybral právě přívětivé počasí, přesto účast rodičů s dětmi byla velmi vysoká a i letos se bylo na co dívat.

Sobotní Den s hasiči a IZS si nevybral právě přívětivé počasí, přesto účast rodičů s dětmi byla velmi vysoká a i letos se bylo na co dívat.

Program dětského dne odstartoval v sobotu 30. května 2009 na prostranství před ředitelstvím plzeňské zoo krátce po desáté hodině ráno ukázkou práce policistů se speciálně cvičenými psy. Pak už běželo všechno podle programu, včetně tří vystoupení družstva roztleskávaček amerického fotbalu Cheerleaders Pilsen Patriots.

O několik minut později hasiči předvedli záchranu osob z havarovaného vozu, pak byla na programu záchrana horolezce, kdy hasiči použili nejvyšší automobilový žebřík, který mají v Plzni k dispozici. Žebřík má 52 metrů a když hasiči-lezci předváděli ukázky své práce, byl žebřík vysunutý ´pouze´ do výšky 40 metrů. Svoji práci prezentovali i městští policisté, kteří také dorazili na dvoukolových vozítkách segway a děti do deseti let měly možnost se svézt. Neméně zajímavá byla ukázka práce s vysokotlakým hasicím zařízením Cobra a také scénka příslušníků Policie ČR, kteří předvedli zatýkání bankovního lupiče. Přilétl i vrtulník, tedy ne ten opravdový, ale zhruba čtyřkilový model vrtulníku z dílny Stanice mladých techniků Plzeň.

Vrcholem zábavného odpoledne byla ukázka dopravní nehody a hořící vůz. Nejprve začala hořet stará Škodovka a pak se ve velké rychlosti přiřítilo další vozidlo, které jednou stranou najelo na přistavený můstek a zůstalo převrácené na boku. Malí i velcí diváci tak mohli sledovat práci hasičů při hašení auta, ale také vyprošťování zraněných z havarovaného vozu. Celým odpolednem slovem i hudbou provázel Vejvoďák z rádia Kiss Proton.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-miw-

Sdílet