Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči nacvičovali v simulačním centru spolupráci s krizovým štábem města Slavkov u Brna

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje systematicky spolupracuje s Centrem Simulačních a Trenažérových Technologií (CSTT) Armády ČR od roku 2013, a to zejména při výcviku štábů velitele zásahu. Nabyté zkušenosti z výcviků i reálných událostí se hasiči rozhodli ověřit při zapojení krizového štábu obce s rozšířenou působností (ORP).

Z tohoto důvodu se hasiči koncem listopadu v CSTT sešli na společném výcviku se starostou města Slavkov u Brna panem Bc. Michalem Boudným a se členy krizového štábu ORP Slavkov u Brna.

Námětem výcviku byla spolupráce HZS JmK a ORP Slavkov u Brna při řešení následků přívalové povodně.

Jednotky požární ochrany (JPO) řídil velitel zásahu a jeho pomocník, posléze si velitel zásahu zřídil štáb velitele zásahu. Situace se v rámci scénáře simulace vyvíjela nepříznivě, byla nutná evakuace obyvatel z několika ulic a z domova s pečovatelskou službou, hladina řeky Litavy vystoupala nad 2. stupeň povodňové aktivity (SPA).

Z těchto důvodů velitel zásahu požádal starostu ORP Slavkov u Brna o koordinaci záchranných a likvidačních prací. Starosta města si svolal krizový štáb a začal řešit problémy generované touto mimořádnou událostí.


Tento typ praktického výcviku v CSTT, se zapojením krizového štábu ORP, si hasiči vyzkoušeli poprvé. Přesto jej všichni aktivní účastníci hodnotili velmi pozitivně.

Scénář obsahoval reálné problémy, účastníci využívali mapové podklady, hledali skutečná a funkční řešení, nacvičovali vzájemnou komunikaci.

Hlavní výhodou simulace různých scénářů mimořádných událostí je možnost ji kdykoli zastavit, získáván je tak prostor prodiskutovat aktuálně řešené problémy, upřesnit některé postupy a kompetence, případně vyhodnotit více návrhů řešení nebo celý již procvičený úsek zopakovat.


Organizaci výcviku a přípravu scénáře simulace zajistili příslušníci z krajského ředitelství HZS JmK z oddělení IZS a řízení JPO společně s vedením ÚO Vyškov.

Figuranty, kteří vystupovali v průběhu výcviku v různých rolích (např. zástupce tisku, nespokojeného občana, policistů apod.), věrně imitovali příslušníci z krajského ředitelství a ÚO Brno-venkov.

Velitele zásahu, jeho pomocníka a štáb velitele zásahu obsadili příslušníci z ÚO Vyškov. Na místě cvičili také příslušníci Krajského operačního a informačního střediska HZS JmK s mobilním operačním pracovištěm. Srdce simulátoru programovali a ovládali odborní příslušníci a zaměstnanci Armády ČR.

Chtěl bych poděkovat zástupcům CSTT AČR za dlouhodobou vstřícnost a výbornou spolupráci při výcviku.

Starosta města Slavkov u Brna a členové krizového štábu se zhostili svých povinností výborným způsobem a především jejich zásluhou měl výcvik dynamický průběh a podařilo se splnit cíle společného výcviku.

Zaslouží si poděkování také za ochotu vyzkoušet nový způsob přípravy na mimořádné události s aktivním zapojením nad rámec svých povinností.

Pro příslušníky HZS JmK ÚO Vyškov to byla výborná možnost nacvičit koordinaci a komunikaci s ORP Slavkov u Brna při řešení rozsáhlé mimořádné události.

plk. Ing. Václav Kovář
ředitel ÚO Vyškov
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet