Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V bytovém domě explodovala propanbutanová lahev, do Smržovky zamířil i evakuační autobus

Dne 3. ledna 2018 po deváté hodině večerní dostali hasiči prostřednictvím tísňové linky 112 zprávu o požáru bytového domu ve Smržovce v ulici Hlavní. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Tanvaldu, Jablonce nad Nisou a dobrovolná jednotka hasičů ze Smržovky.

V oznámení bylo hasičům sděleno, že se ozval výbuch a v jednom z bytů hoří. Jak hasiči zjistili, výbuch byl od 2 kg lahve na PB, která explodovala ještě před jejich příjezdem. Druhou lahev našli hasiči neporušenou.

Jednotky požár během několika minut lokalizovaly a zlikvidovaly. V domě bylo tou dobou osm nájemníků, které hasiči evakuovali do evakuačního autobusu HZS LK, který na místo povolal velitel zásahu.

Tlakovou vlnou po výbuchu byly poškozené stavební konstrukce (okna, dveře, SDK příčky, stropy). Dle odborného posouzení statika, který na místo dorazil, bezprostřední zřícení budovy nehrozilo, ale zůstala preventivně do 4. 1. uzavřena. Obec Smržovka zajistila pro poškozené náhradní ubytování.

Za příčinou výbuchu a požáru stála nesprávná manipulace s dvouplotýnkovým vařičem. Jedna osoba byla předána do péče ZZS a transportována do nemocnice k dalšímu ošetření.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet