Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová hasičárna ve Vojkovicích může sloužit i jako zázemí pro dobrovolníky při mimořádných událostech

Na slavnostní akci – otevření nové hasičské zbrojnice ve Vojkovicích – dorazili v sobotu 6. ledna 2018 jak zástupci místní jednotky a sboru, tak i Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a dobrovolných jednotek. Přijeli také hasiči z Frýdlantu na Liberecku, kteří před několika lety v obci pomáhali při velkých povodních.

Jsem ráda, že mohu dnes poděkovat Středočeskému kraji, za podporu a poskytnutí finančních prostředků z dotačního programu a že právě náš projekt „Rekonstrukce hasičské zbrojnice Vojkovice“ byl podpořen a spolufinancován Středočeským krajem a MV.

Dobrovolní hasiči jsou neodmyslitelnou složkou a přínosem v každé obci, rovněž i dotace jsou velkým přínosem pro každou obec, neboť získáním dotace dochází k obnově a zhodnocení obecního majetku za minimálního přispění obecních finančních prostředků.

Když zavzpomínám, jak před více než sedmi lety vstali naši hasiči obrazně řečeno „z popela“, a kde jsou dnes, je vidět, že jsme společně ušli pořádný kus cesty,

uvedla starostka obce Vojkovice Jana Koberová.

V červnu roku 2010 na ustavujícím zasedání v Klubu ve Vojkovicích byl po více než 30 letech znovu obnoven spolek hasičů ve Vojkovicích. Sešlo se tehdy téměř 80 občanů, kteří měli zájem a chtěli být součástí velké hasičské rodily.

Tehdy byla k dispozici pouze stará budova hasičské zbrojnice (z 60. let minulého století). Na svou dobu a pro tehdejší potřeby to byl odpovídající objekt, kde měla své místo veškerá technika původního sboru – Avia s valníkovou nástavbou a na ní hasičské čerpadlo.

Prvním přírůstkem do vozového parku byla Avia A31, zakrátko potom cisterna Škoda 706 RTH (tzv. erťák), kterého hasiči dovezli až z Brodku u Prostějova.

V září roku 2012 byl zakoupen automobil zn. Nissan Patrol.

Bylo vidět, že to mnozí myslí s hasičinou ve Vojkovicích vážně, proto krátce na to obec požádala o bezúplatný převod vojenského majetku a získala dva vojenské čluny a Tatru 815. V roce 2014 hasiči získali od společnosti MERO cisternu CAS 32 Tatra 815.

Krátce po obnovení sboru, asi po 2 letech, však došlo k výměně vedoucích představitelů, neboť představy řadových členů a jednotlivých funkcionářů se rozcházely a nabíraly jiný směr. Valná hromada zvolila nové vedení, které ve stejném složení funguje dodnes.

Povodně v roce 2013

Velká prověrka připravenosti nejen pro vojkovický sbor byly povodně v červnu roku 2013. V takových situacích je především na každé obci, jak si zajistí fungování a pomoc pro občany.

Voikovičtí hasiči ukázali, že tady jsou, že jsou připraveni a ochotni pomoci. Dlouhých 17 dní zajišťoval krizový štáb obce vše potřebné. Hasiči vozili v člunech proviant a pohonné hmoty do zatopených Křivous, Dědibab i Bukole a obětavě pomáhali, kde bylo třeba.

Pomoc hasičů nekončila opadnutím vody, ale trvala ještě celých 5 měsíců, kdy postupně čerpali vodu ze sklepů v našich místních částech.

Musím dnes přiznat s veškerým uznáním k těmto klukům, že mi dalo hodně práce ukočírovat jejich přesvědčení a velkou touhu pomáhat okamžitě, jakmile kdokoliv zavolal,

uvedla starostka obce Vojkovice Jana Koberová.

Na lodi hasiči pomáhali dokonce i s evakuací Červeného mlýna – domova důchodců ve Všestudech. Povodněmi ale pomoc hasičů neskončila. Pomáhají neustále, když je třeba.

Původní projekt byl předělán

Právě v době krize, kterou povodeň byla, začala starostka uvažovat o zlepšení podmínek pro hasiče.

Původní „šuplíkový“ záměr bylo potřeba trochu pozměnit – prostě počítat s tím, že takové mimořádné situace, jakými byly povodně, mohou nastat kdykoliv a bude třeba někde ubytovat dobrovolníky a pomocníky, ale i techniku a humanitární pomoc.

Nová zbrojnice

V přízemí jsou velké parkovací prostory pro veškerou techniku, které jsou vybaveny moderním odsáváním výfukových zplodin, vždy připravený kompresor a u vstupu do garáže svolávací systém FIREPORT.

V patře budovy nové hasičské zbrojnice je velká zasedací místnost, která může právě v případě mimořádných událostí sloužit jako prostor pro nocleh dobrovolníků a pomocníků. A hlavně je zde odpovídající sociální zázemí, které původní hasičská zbrojnice vůbec neměla.

Nechybí ani kuchyňka a sprchový kout. To vše dnes patří k základnímu standardu moderního objektu, který má sloužit lidem.

V letošním roce slaví náš sbor dobrovolných hasičů pěkných 135 let od svého založení. Což je významné jubileum, které určitě stojí za zmínku.

Rekonstrukce vyšla na přibližně 6,5 milionu korun.

Sdílet