Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V objektu bývalého hotelu Kavkaz v Mariánských Lázních se zřítil strop, v sutinách nikdo nezůstal

V Mariánských Lázních zasahovali od 7. ledna 2018 hasiči v objektu bývalého hotelu Kavkaz, který je řadu let opuštěný a odpojený od veškerých sítí. V prvním patře objektu se zřítila část stropu.

Zatím provedený průzkum nepřinesl nějaké známky toho, že by v objektu v době zřícení byly nějaké osoby. Byl informován starosta města, který zajišťuje na místo zásahu statika.

08.01.2018

Druhý den pokračuje zásah v Mariánských Lázních, kde se propadl strop v jedné z částí nepoužívaného bývalého hotelu Kavkaz

Úkolem hasičů při zásahu v Mariánských Lázních je vyloučit, zda se pod závalem suti nenachází žádné osoby. V neděli krátce před druhou hodinou odpoledne přijali hasiči informaci o spadlém stropu v objektu opuštěného hotelu Kavkaz.

Hned po příjezdu na místo bylo zřejmé, že se jedná o dlouho nevyužívaný objekt, který je ve velmi špatném technickém stavu. S ohledem na riziko dalšího zřícení částí poškozené budovy nebylo možné provést fyzický průzkum místa závalu, případně odklízení trosek. K události tak byli povoláni kynologové se speciálně vycvičenými psy na vyhledávání obětí ze sutin.

Zároveň byl vyžádán na místo i tým z Prahy, který se specializuje na podobné zásahy. Jedná se o USAR tým (Urban search and rescue). Ten provedl průzkum s použitím šterbinové kamery a také echolokátorů.

Zároveň na místě řešil možnosti provedení stabilizace poškozené budovy pro další zásah. S ohledem na posouzení stavu budovy statikem nadále nemohli záchranáři vstoupit dovnitř do místa závalu, průzkum mohli provést pouze záchranářští psi. Přivoláni byli kynologové z Karlových Varů, Klášterce, Prahy a Mostu.

Čtyři z pěti psů, kteří místo závalu prohledali, označili shodně jednu část místa zásahu. Podle tohoto označení je možné, že pod sutí jsou zavalené osoby. Hasiči se pokusili z označeného místa odstranit část suti, zároveň prozkoumávali prostor pod místem závalu. Sondy ale v průběhu noci ukázaly, že stále dochází k pohybu části budovy a k dalším malým sesuvům, průzkumné práce tak musely být přerušeny.

Po dohodě s majitelem objektu je nyní nutné zajistit stabilitu objektu, aby se minimalizovalo riziko dalšího zřícení částí stěn a stropů, teprve poté bude možné odvézt veškerou suť a dokončit průzkum a vyhledávání možných osob v závalu.

Přímo na místě jsou připraveni i hasiči ze Záchranného útvaru Zbiroh s těžkou technikou včetně takzvaného sacího bagru pro odklízení suti. Předpoklad trvání zásahu je několik následujících dní, po tuto dobu bude omezený pohyb osob v okolí hotelu Kavkaz.

Na místě dosud zasahovali a stále zasahují hasiči z profesionálních a dobrovolných jednotek z Mariánských Lázní, Chebu, Karlových Varů, Sokolova, chemických závodů v Sokolově, Teplé, Plané, Dolního Žandova, Drmoulu, členové USAR týmu z Prahy a Záchranný útvar Zbiroh.

10.01.2018

Po třech dnech je ukončený náročný zásah po zřícení části starého hotelu v lázeňském městě.

V sutinách částečně zříceného a následně kompletně strženého zadního objektu bývalého nepoužívaného hotelu v Mariánských Lázních hasiči nikoho nenalezli. Nenaplnila se tak obava, že v době zřícení stropů v zadním traktu hotelu byly uvnitř nějaké osoby.

Po počátečním průzkumu, kdy se zjistilo, že porušená budova se stále sesouvá, posoudil statik stav objektu jako nebezpečný a zcela zakázal vstup dovnitř. Místo zřícení prohledali speciálně vycvičení psi, kteří označili místo, kde by se pod závalem mohly nacházet nějaké osoby.

Prohledání sutin bylo možné až po stržení celé zadní části objektu. Hromady sutin se odbagrovaly a při tom se prohledávaly.

Poté, co se hasiči z týmu USAR dostali až do sklepních prostorů pod místem zřícení, mohli vyloučit, že by v závalu byla nějaké osoba.

Ve středečních ranních hodinách se tak zásah ukončil. Zajištění místa události je nyní na majiteli objektu.

Sdílet