Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidace nebezpečných látek na ubytovně v Plzni Doudlevcích

Všechny plzeňské požární jednotky spolu s chemickým kontejnerem a specialisty z chemické laboratoře v Třemošné byli v úterý večer povoláni k původně hlášenému požáru ubytovny v Plzni Doudlevcích.

Všechny plzeňské požární jednotky spolu s chemickým kontejnerem a specialisty z chemické laboratoře v Třemošné byli v úterý večer povoláni původně k požáru ubytovny v Plzni Doudlevcích.

K události došlo v úterý 2.6. 2009, před sedmou hodinou večer, na jednom z pokojů a chodbě ubytovny v prvním patře. Byly zde rozbity nádoby s chemickými látkami, ze kterých se uvolňovaly páry, jenž působily na první pohled jako kouř. Požár byl proto následně překvalifikován na technickou pomoc při odstraňování nebezpečných látek. Jedna žena byla pořezána o rozbitou láhev a spolu s dalšími dvěmi osobami byli tekutinou potřísněni a také nadýcháni par, které se z těchto látek uvolňovaly do ovzduší. Všichni byli odvezeni ZZS k ošetření do nemocnice.

Na místo byl povolán chemický kontejner a specialisté z chemické laboratoře v Třemošné. Ti zjistili, že se jedná o 250g jódu, 500g červeného fosforu a 1l 85% kyseliny fosforečné. Kyselina fosforečná způsobuje při potřísnění nebo nadýchání par poleptání sliznic. Hasiči proto ve speciálních oblecích budovu desinfikovali a zbytky chemických látek neutralizovali. Nadýchání par se nevyhnulo ani jednomu ze zasahujících hasičů, který byl odvezen na kontrolní vyšetření do nemocnice.

Událost je v šetření Policie České republiky.

Pokračování události 3. 6. 2009

Před sedmou hodinou ráno následujícího dne, 3.6., byli na místo opět povoláni hasiči a chemická laboratoř z Třemošné. Došlo k opětovnému vývinu par ze zbytků látek z předešlého dne. Hasiči proto opět celý prostor neutralizovali.

Zasahující jednotky:

HZS Plzeň Střed
HZS Plzeň Košutka
HZS Plzeň Slovany
Chem. laboratoř Třemošná



Info: kpt. Mgr. Blanka Nechvátalová
zast. tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje


-wap-

Sdílet