Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyvrácené stromy zastavily vlaky

Stromy vyvrácené větrem na koleje dnes dvakrát zastavily vlaky na železniční trati na Tišnovsku. K železniční trati hasiči poprvé vyjížděli krátce po 7. hodině. Zhruba deset minut před průjezdem vlaku jednokolejnou tratí u obce Prudká dostali hasiči hlášení, že vlaky ohrožuje vzrostlý strom. Na místo vyjela jednotka ze stanice v Tišnově a jednotka hasičů Správy železniční dopravní cesty.

Stromy vyvrácené větrem na koleje dnes dvakrát zastavily vlaky na železniční trati na Tišnovsku. K železniční trati hasiči poprvé vyjížděli krátce po 7. hodině. Zhruba deset minut před průjezdem vlaku jednokolejnou tratí u obce Prudká dostali hasiči hlášení, že vlaky ohrožuje vzrostlý strom. Na místo vyjela jednotka ze stanice v Tišnově a jednotka hasičů Správy železniční dopravní cesty. Průzkum kolejiště ukázal, že trať z Tišnova do Nedvědice a Žďáru nad Sázavou mezi obcemi Borač a Prudká zatarasily čtyři větrem nakloněné listnaté stromy. Provoz na trati musel být v 7.09 hodin zastaven. Protože mohutné kmeny do kolejiště visely ze zhruba třicet metrů vysokého skalnatého svahu, hasiči se k nim spouštěli na lanech. Patnácti až dvacetimetrové stromy postupně rozřezávali a strhávali ze skály. Práce při likvidaci vyvrácených stromů a postupném uvolňování kolejiště provoz na trati zastavily na více než dvě hodiny.

Ke stejné železniční trati z Tišnova do Žďáru nad Sázavou hasiči dnes kvůli vyvráceným stromům vyjížděli znovu před 14. hodinou. Lidé železničáře upozornili na vyvrácený strom na kolejích u Nedvědice. Tratí právě projížděl osobní vlak, strojvedoucímu se před překážkou podařilo vlak zastavit. Na místo vyjeli hasiči ze stanice v Tišnově, jednotka hasičů Správy železniční dopravní cesty i dobrovolní hasiči z Nedvědice. Trať zatarasenou stromy hasiči našli až u obce Rožná a zasahovali tak v kraji Vysočina. Do kolejiště spadly dva vzrostlé, zhruba dvacetimetrové smrky. Hasiči stromy postupně rozřezali a trať za 20 minut uvolnili. Zásah ukončili ve 14.20 hodin.

Vítr dnes vyvracel stromy také na dalších místech kraje. Po 11. hodině hasiči vyjížděli na silnici z Adamova do Křtin na Blanensku, kterou přes celou šířku vozovky zatarasil spadlý strom. Velkou větev, která v levotočivé zatáčce visela do vozovky, hasiči před 16. hodinou odstranili na silnici ze Židlochovic do Žabčic na Brněnsku. O hodinu později zasahovali v Rooseveltově ulici v Brně, kde velká větev ulomená ze stromu spadla na střechu zaparkovaného auta a vozidlo poškodila. Strom nakloněný nad vozovkou po 17. hodině hasiče zaměstnal také na silnici u Lomnice na Brněnsku.


Ilustrační foto


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet