Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mistrovství Evropy profesionálních hasičů ve fotbale

Ve dnech 27. – 31. května 2009 se uskutečnilo v nizozemském Rotterdamu mistrovství Evropy profesionálních hasičů ve fotbale (Euro Fire Brigade Soccer 2009). Hrálo se na pěkně upravených hřištích v komplexu Feyenordu Rotterdam. Reprezentační družstvo České republiky se umístilo na třetím místě.

Ve dnech 27. – 31. května 2009 se uskutečnilo v nizozemském Rotterdamu mistrovství Evropy profesionálních hasičů ve fotbale (Euro Fire Brigade Soccer 2009). Hrálo se na pěkně upravených hřištích v komplexu Feyenordu Rotterdam. Reprezentační družstvo České republiky se umístilo na třetím místě.

Z Plzeňského kraje se mistrovství zúčastnili Petr Andrlík ze stanice Klatovy hrající v současnosti v německém Geigantu, ze stanice Nepomuk Miloš Beran (trenér reprezentace a v současnosti brankář Sokola Myslív) a ze stanice Tachov Luboš Viterna, v současné době kapitán divizního Tachova. Mistrovství se zúčastnily reprezentační celky Nizozemska, Francie, Belgie, Anglie, Irska, Německa, Řecka, Lucemburska a Rumunska a hrálo se systémem každý s každým ve dvou skupinách po pěti účastnících.

Nám přiřkl los hned v prvním zápase naší skupiny soupeře nejtěžšího, což byl celek Anglie. Po 20 minutách jsme vedli 2:0, ale vlastním gólem těsně před poločasem jsme soupeře posadili na koně. Ve druhém poločase, kdy jsme již měli vystřídané tři hráče, se nám srazili dva stopeři a oba museli opustit hřiště. O devíti hráčích jsme prohráli 2:3. Dalším soupeřem nám byla Belgie, kterou jsme zdolali 4:0. S nebezpečným celkem Rumunska jsme zvítězili 1:0 a stejným výsledkem jsme porazili i favorizovanou Francii. Tímto jsme se dostali do semifinále, kde na nás čekal z druhé skupiny celek Německa. V normální hrací době jsme hráli 1:1 a ani v prodloužení se nerozhodlo, a tak na řadu přišel penaltový rozstřel, ve kterém se štěstí přiklonilo k soupeři a podlehli jsme 12:11. V boji o bronzové medaile jsme porazili celek Řecka 2:0 a mohly propuknout oslavy. Šampionát vyhrál celek Německa, který ve finále porazil až na penalty Anglii. V normální hrací době byl stav 3:3. Oba naši reprezentanti byli oporami mužstva a odehráli plný počet minut ve všech utkáních, které se hrály za velkého horka. Pochvalu si zaslouží celý tým, který fungoval jako celek a vzájemně se podporoval. Šampionát byl zakončen slavnostní večeří, kde se předávaly ceny.

V době šampionátu se konalo také zasedání Evropské fotbalové asociace, na němž jsme přednesli kandidaturu na uspořádání šampionátu. V konečném jednání jsme uspěli, a tak za čtyři roky přivítáme nejlepší fotbalové celky profesionálních hasičů u nás v České republice.

Michal Beran
účastník
mistrovství

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-miw-

Sdílet