Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasiči cvičili záchranu osob po pádu autobusu z mostu

Na 356. kilometru dálnice D47 se kolem deváté hodiny ranní zřítil z dálničního mostu autobus s 30 cestujícími. Po informaci svědka na tísňové lince hasičů bylo vysláno k místu nehody osm ostravských jednotek hasičů, celkem 12 vozidel.

Žádné dopravní problémy nezpůsobilo ve čtvrtek 4. 6. 2009 téměř tříhodinové uzavření části dálnice D1 v Ostravě ve směru na Brno kvůli velkému cvičení integrovaného záchranného systému, zaměřenému na likvidaci následků dopravní nehody autobusu.

Na kilometru 356 se kolem deváté hodiny ranní zřítil z dálničního mostu autobus s 30 cestujícími. Po informaci svědka na tísňové lince hasičů bylo vysláno k místu nehody osm ostravských jednotek hasičů, celkem 12 vozidel. Na místo brzy dorazily také sanitky rychlé záchranné služby, vozidla Policie ČR, Městské policie Ostrava a regionálního pracoviště Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Autobus, který poskytl Dopravní podnik Ostrava (DPO), ležel na boku zhruba ve dvacetimetrové hloubce. Hasiči, kteří celý zásah řídili, rozhodli o dvou trasách transportu zraněných, které vyprošťovali z vraku – vertikálně pomocí lezecké techniky přímo na dálniční most a kyvadlovou dopravou přes nedalekou řeku Opavu pomocí hasičského gumového člunu. V obou případech pak hasiči předávali zraněné zdravotníkům.

Při simulované nehodě zahynulo deset cestujících (figuranty byli studenti VŠB-Technické univerzity v Ostravě a odborného učiliště požární ochrany ve Frýdku-Místku), dalších 20 bylo zraněno těžce a lehce. Cvičící byli o jejich stavu informování na připnutých kartičkách.

Vedle DPO cvičení podpořila ostravská firma Libros, která zajišťovala obnovovací práce na dálnici.

Cílem cvičení bylo prověření spolupráce jednotlivých složek IZS, vzájemné komunikace a koordinace jejich činnosti při události většího rozsahu. To se podařilo. Podstatným úkolem bylo také nacvičit záchranu a odsun zraněných a obětí z místa události, do jehož bezprostřední blízkosti nevedou žádné zpevněné komunikace. Na dálničním mostu složky IZS v Moravskoslezském kraji dosud necvičily.

Letos je to jediné cvičení na dálnici D1 v Ostravě. Předpokládáme, že podobná cvičení na této dálnici se budou konat minimálně jednou ročně.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Na tomto cvičení zasahoval také technický kontejner HZS MSK, o němž přineseme článek již v neděli v rubrice Technika – pozn. red.

-kow-

Sdílet