Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Reakce krajských ředitelů HZS ČR a rady ČAHD na článek OSH „Jednali jsme s novým ministrem vnitra" ze dne 23. 5. 2009

Přinášíme vám reakci krajských ředitelů HZS ČR a rady ČAHD na článek OSH „Jednali jsme s novým ministrem vnitra" ze dne 23. 5. 2009.

Reakce krajských ředitelů HZS ČR a rady ČAHD na článek OSH „Jednali jsme s novým ministrem vnitra" ze dne 23. 5. 2009

Současné i minulé vedení OSH vystupuje velmi arogantně, bez ohledu na skutečnou situaci, ve které se nejenom česká ekonomika nachází. Nepřináší návrhy řešení, jen vznáší požadavky. Vedení OSH je dlouhodobě mistrem ve vytváření pseudoproblémů a zveličování problémů běžně řešitelných. Realita ve společnosti a možnosti sboru je „nezajímají". Přestože ví, že na realizaci jejich požadavků nejsou prostředky, trvají na jejich plnění. Takový postoj je v době hospodářské krize přinejmenším neslušný.

Vedení OSH zcela záměrně přehlíží úspěchy, kterých bylo u HZS dosaženo při aplikaci služebního zákona, přehlíží kompaktní a stabilizovaný sbor a svým jednáním tak neguje každodenní spolupráci vedení HZS a odborářů na jednotlivých krajích a požárních stanicích. Je s podivem, že samotní členové OSH na stanicích a KŘ HZS nevidí problematiku tak dramaticky. Při dotazu proč tedy dovolí svým představitelům tak jednat většinou odpovídají, že jim nestojí zato se s vedením OSH přít. Pan předseda tak dostává prostor uplatňovat postavení odborů z dob „Národní fronty", zaštiťovat se členskou základnou ve snaze ovlivňovat HZS bez odpovědnosti za následky.

Působení odborové organizace u bezpečnostního sboru je vymezeno vcelku jednoznačně zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, avšak některé požadavky vedení odborů jsou nad rámec tohoto zákona, například v oblasti personální „návrh na odvolání služebního funkcionáře".

Jménem krajských ředitelů HZS ČR a rady ČAHD vyslovuji zásadní nesouhlas se závěry OSH prezentovanými ve výše uvedeném článku.


Ing. Jiří Horáček
ředitel HZS Olomouckého kraje


-wap-

Sdílet