Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vím, co smím, a tak se nebojím

Od 28. dubna do 30. června 2009 probíhá na území mikroregionu Jilemnicko projekt určený dětem z mateřských škol pod názvem „Vím, co smím, a tak se nebojím". Projekt je realizován v rámci celého území ORP Jilemnice a jeho účelem je především zvýšení znalostí dětí v oblasti všeobecné bezpečnosti.

d 28. dubna do 30. června 2009 probíhá na území mikroregionu Jilemnicko projekt určený dětem z mateřských škol pod názvem „Vím, co smím, a tak se nebojím". Projekt je realizován v rámci celého území ORP Jilemnice a jeho účelem je především zvýšení znalostí dětí v oblasti všeobecné bezpečnosti, požární ochrany a prevence kriminality. Koordinátorkou celého projektu je paní Ing. Radka Soukupová.

Do projektu se kromě Města Jilemnice a Policie ČR zapojil také Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje. Příslušníci územního odboru Semily seznamují děti v mateřských školách se všeobecnými zásadami požární ochrany i dalšími zásadami bezpečného chování doma, v přírodě i na ulici. Přednášky jsou přizpůsobeny věku dětí a informace jsou předávány pomocí příběhů, obrázků, scének a vzájemné spolupráce. Děti jsou rozděleny do dvou skupin. S první skupinkou si povídá hasič a druhé se věnují policisté. Poté se skupinky vystřídají. Na závěr každého přednáškového dne si děti prohlédnou požární techniku a policejní vozy.

Ve čtvrtek 4. června 2009 proběhl v Mateřské škole Jilemnice – Spořilov ukázkový den tohoto projektu. Děti ve věku 3 až 6 let se s velkým zájmem zapojily do povídání s hasičem npor. Romanem Koubou, velitelem požární stanice v Jilemnici. Většina starších dětí projevila skvělé znalosti. Děti hravě určily, na kterých obrázcích se děti chovají špatně. Správně doplňovaly povídání o tom, co dělat v případě požáru a některé znaly i linku tísňového volání 150, což hasiče velmi potěšilo. Poté si vyzkoušely, jak telefonem správně ohlásit požár hasičům a říci všechny potřebné informace. Na závěr si měly možnost vyzkoušet zásahový oděv i přilbu hasiče a prohlédnout si dýchací přístroj i radiostanici.

Realizace projektu celkem v 19 školkách v průběhu 26 dní představuje velký krok vpřed v problematice vzdělávání v oblasti prevence. Věříme, že vzdělávání nejmenších tímto projektem neskončí, ale bude se rozšiřovat postupně i mimo území Jilemnicka.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-miw-

Sdílet