Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

14. ročník Memoriálu F. Fraita v extrémních sportech

Na počest hasiče a velkého sportovce Františka Fraita, který tragicky zahynul, byl znovu uspořádán v okolí Provodova již 14. ročník soutěže sportovních dvojic. Ani v letošním ročníku nebyl pokořen traťový rekord z roku 2007, který vytvořil tým ve složení Petr Teslík a Tomáš Petreček „neuvěřitelným" časem 57,43 min.

Na počest hasiče a velkého sportovce Františka Fraita, který tragicky zahynul, byl znovu uspořádán v okolí Provodova již 14. ročník soutěže sportovních dvojic. Ani v letošním ročníku nebyl pokořen traťový rekord z roku 2007, který vytvořil tým ve složení Petr Teslík a Tomáš Petreček „neuvěřitelným" časem 57,43 min.

Pořadatelé soutěžícím připravili 5 km běhu těžkým terénem s prvky lezeckého výcviku a 10 km jízdy na kole. V běžecké části museli sportovci vylézt na skalní stěnu, slanit do kamenolomu a překonat hluboký příkop pomocí lezeckého traverzu. V jízdě na kole pak závodníci bojovali především s velkým převýšením, překonáním kostelních schodů, fyzickým vyčerpáním a závěrečným stoupáním do cíle.

V náročných podmínkách se na start postavilo celkem třiadvacet týmů z řad profesionálních i dobrovolných hasičů, policie a dalších složek záchranářů. Čelo závodu bylo letos překvapivě vyrovnané, přesto dělilo vítěze od posledního v cíli více než čtyřicet minut. Během závodu došlo jen k několika drobnějším úrazům, na které byla připravena stálá posádka zdravotnické záchranné služby ze Zlína.

V cíli se znovu radoval každý, ale nejvyšší příčku nakonec zaslouženě vybojovali hasiči soutěžící za HZS Moravskoslezského kraje Petr Teslík a Tomáš Petreček.Ti se jako jediní dnes i v historii soutěže dostali znovu pod hranici jedné hodiny. S časem těsně se blížícím rekordu tratě nakonec proťali pomyslnou pásku v 58,25 min. po startu. Pro tento tým borců je to také již třetí celkové vítězství, které sbírají vždy v lichých letech – 2005, 2007, 2009, ale vždy na sudých ročnících memoriálu – X., XII. a XIV. Takovou úspěšností se zatím nemůže chlubit žádný jiný tým.

Na druhém místě skončili vítězové loňského ročníku z Valašského Meziříčí I. kteří si znovu výrazně vylepšili čas v cíli na 1:01,18 hod. Na třetím místě skončili sportovci z týmu Rakovník-Fifejdy, kterým se stopka zastavila na fantastickém čase 1:02,06 hod.

I tento rok se na start postavil tým hasičů z HZS Pardubického kraje, ÚO Ústí nad Orlicí, který svým součtem věku u startujících dosáhl počtu 98 let. Za jejich umístění a výkon byli oceněni zvláštní „VALAŠSKOU" prémií, která jim má do žil nalít potřebnou energii. Všichni se těšíme, že příští jubilejní 15. ročník memoriálu bude zároveň i jejich památným startem se svou společnou „stovkou let".

Ceny sportovním týmům předala ředitelka HZS Zlínského kraje plk. Ing. Jarmila Čičmancová, Ph.D. Všem účastníkům děkujeme a vítězům blahopřejeme. Zvláštní poděkování a uznání směřovala ředitelka hasičů také organizátorům celé sportovní akce za skvěle připravený podnik.


postřehy ze zápisníku autora:

…letos se o zábavu na soutěži nestaral jen tým „fire girls“ HZS Zlínského kraje, ve složení Bobina, Ilis a Maruš, ale tak trochu nechtěně i tým novinářů… po jejich příjezdu došlo k „požáru“ na jejich redakčním voze, který museli okamžitě řešit přítomní hasiči z řad soutěžících… :)) přes oblak dýmu valícího se z motoru bylo zjištěno, že naštěstí šlo jen o spálenou spojku… :)) jako omluvu za zásah přijala redaktorka nejmenovaného deníku možnost vyzkoušet si jeden z traťových úseků, a to traverz… po jeho desetiminutovém překonávání a totálním vyčerpání uznala, že tohle vážně není normální soutěž… :)) milá Šárko, chce to asi trénink… 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet