Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při živelních pohromách pomůže hasičům v Hlavňovicích na Klatovsku nová technika

Hasiči v Hlavňovicích na Klatovsku už nemusí ke každému zásahu jezdit s velkou cisternovou stříkačkou. Díky evropské dotaci ve výši 1,4 milionu korun si pořídili menší devítimístný vůz Citroën Jumper Kombi, který umožní i evakuaci či nouzové zásobování obyvatel.

Obec dosud neměla žádné vozidlo, které by v případě mimořádných událostí, jakou jsou sněhové kalamity či masivní námrazy, mohlo sloužit k evakuaci či zásobování obyvatel. „Bez dopravního automobilu museli hasiči vyjíždět ke všem hlášeným událostem s cisternovou automobilovou stříkačkou. To bylo řešení drahé na provoz a často i neefektivní,“ uvedl Josef Waldmann, starosta Hlavňovic.

Přitom v okolí Hlavňovic je spousta odlehlých osad, které se na místní hasiče spoléhají. Dostat se k nim je s těžkou cisternovou automobilovou stříkačkou zejména v zimních měsících velmi komplikované. Proto bylo pořízení menšího vozu s pohonem všech kol nezbytné.

Výhodou nového vozu je i to, že ho může řídit více členů jednotky. Zatímco oprávnění k řízení cisternové stříkačky nemají všichni hasiči, řízení nového automobilu vyžaduje jen řidičské oprávnění typu B. Cisternové vozidlo tak bude vyjíždět už jen tam, kde bude zapotřebí hašení vodou nebo pěnou.

Jednotka SDH Hněvkovice spadá do III. kategorie jednotky požární ochrany (JPO III) a na starost tak má zásahová území i v sousedních obcích.

Financování nového vozu pokryla z 90 % evropská dotace. Jednalo se o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

doplňuje Radka Balounová, projektová manažerka poradenské společnosti G-PROJECT, která projekt administrovala.

Sdílet