Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Hřensku mají unikátní vůz, UAZ „Buchanka“ byl pořízen z projektu EU „Práce hasičů nemá hranice“

Dobrovolní hasiči z Hřenska mají nového automobilového pomocníka, který byl v lednu 2018 slavnostně předán jednotce před kostelem ve Hřensku. Jde o hasičský automobil s označením UAZ 2206 známý jako „Buchanka“, tvarem připomínající bochník chleba.

Vůz v hasičských barvách byl financován z projektu EU „Práce hasičů nemá hranice,“ programu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014–2020.

Sbor dobrovolných hasičů Hřensko ve stejný den převzal od zástupce Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje MUDr. E. Smržové v rámci projektu „Chráníme to nejcennější“ automatizovaný externí defibrilátor a záchranářský batoh s vybavením.

Hasiči z Hřenska se tak stávají případnou zasahující složkou First responder pro poskytování první pomoci včetně kardiopulmonální resuscitace s využitím AED přístroje v oblasti Hřenska.

UAZ 2206 je terénní automobil ruské výroby, který se vyrábí už desítky let. Jeho vnější podoba zůstává víceméně beze změn, ale vybavení už odpovídá současnosti. Podstatné jsou jeho jízdní vlastnosti v terénu.

Standardně má automobil poháněnou zadní nápravu a možnost mechanického připojení přední nápravy z místa řidiče. Pro jízdu v terénu je Buchanka vybavena redukční převodovkou. Světá výška je 210 mm, obě nápravy jsou tuhé.

Vozidlo disponuje kromě speciálního vybavení pro potřeby hasičů i bezpečnostními prvky, jako jsou kotoučové brzdy či ABS.

UAZ za 1 534 672 korun včetně DPH splňuje se svým zážehovým čtyřválcem ZMZ o výkonu 83 kW a točivém momentu 198 Nm emisní normu Euro 6. Jeho maximální rychlost je 170 km/h. Převodovka je pětistupňová, manuální, chráněná kovovým krytem – stejně jako obě palivové nádrže o celkovém objemu 77 litrů.

Kromě standardního nezávislého topení je vůz vybaven rovněž elektrickým vyhříváním čelního skla.

Na pravé straně je namontována markýza o rozměrech 308×250 cm, ovládaná je manuálně.

Okolí automobilu osvětlují LED světlomety, středové zpětné zrcátko je osazeno displejem s výstupem na zadní kameru s infračerveným přisvícením.

K automobilu byl dodán rovněž přívěsný vozík za 90 750 korun včetně DPH. Nosnost je 1 200 kg, vozík má nájezdovou brzdu a zesílené opěrné kolečko.

Velké poděkování patří Jaroslavě Antonové, vedoucí obecního úřadu, koordinátorce celého projektu.

Sdílet