Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová Tatra Force slouží hasičům obce Kosice, na Královéhradecko ji dodal Kobit

Obec Kosice pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů velkoobjemovou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra Force. Vůz za 7 379 367 korun včetně DPH dodala obci firma KOBIT, slavnostní předání proběhlo v sobotu 13. ledna 2018.

Podvozek

Třínápravové šasi Tatra 815–731 je poháněno vidlicovým osmiválcem o výkonu 325 kW. Ten je chlazený vzduchem, splňuje emisní normu Euro 5. Převodovka je čtrnáctistupňová, mechanická, s poloautomatickým systémem řazení Norgren.

Diferenciály všech náprav jsou vybaveny uzávěrkou, podvozek je upraven pro zvýšení odolnosti vůči sálavému teplu. Ochranné návleky mu dovolí přestát teploty do 200 °C, po dobu 15 minut až 1 000 °C. Tatra dokáže brodit klidnou vodou do hloubky 1 200 mm.

U dveří řidiče je zásuvka pro dobíjení akumulátorů a samostatné přípojné místo pro doplňování tlakového vzduchu.

Vozidlová radiostanice je analogová, stejně jako čtveřice ručních radiostanic v dobíjecích úchytech. Dva dobíjecí adaptéry slouží pro uložení ručních svítilen.

Nástavba

Modulová nástavba sestává ze tří částí. Vpředu a vzadu jsou to skříně pro příslušenství sestavené z hliníkových profilů a olepené plechem. Z boku jsou přístupné hliníkovými roletkami s podélným madlem, zezadu pak nahoru výklopnými dveřmi.

Uprostřed je nádrž z nerezavějící oceli, která pojme 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. O dodávku hasiva se stará čerpací zařízení THZ 3000 o jmenovitém průtoku 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 150 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu.

Sdílet