Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Dobroměřicích na Lounsku nahradil starou Avii nový dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter

K jednotce sboru dobrovolných hasičů obce Dobroměřice zamířil nový dopravní automobil za téměř dva miliony korun. První zcela nový vůz u jednotky nahradí dosluhující Avii.

Slavnostní předání proběhlo v sobotu 13. ledna 2018 u místní zbrojnice za přítomnosti členů jednotky, představitelů obce i Hasičského záchranného sboru.

Dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter je postaven na podvozku 514 CDI KA/S o rozvoru 2 665 mm s pohonem zadní nápravy. Motor je vznětový čtyřválec o objemu 2 143 cm3 a výkonu 103 kW, převodovka manuální šestistupňová.

U dveří řidiče je zásuvka pro dobíjení a konzervaci akumulátorů. Vozidlová stanice je analogová. Okolí vozu osvětlují LED světla částečně zapuštěná do boků a zadní části nástavby. K dalšímu nasvícení jsou ve výbavě dva LED reflektory s magnetickým uchycením.

Automobil je devítimístný, prostřední řada sedadel je orientována proti směru jízdy, do prostoru osádky se vstupuje posuvnými dveřmi na obou bocích. Nechybí druhý výměník nezávislého topení.

V dobíjecích úchytech jsou uloženy dvě ruční radiostanice Motorola a dvě ruční LED svítilny Survivor.

Za předním nárazníkem je nainstalován elektrický lanový naviják.

Impulsem k zakoupení nového vozu bylo vyhlášení dotací od MV GŘ ČR pro jednotky se zařazením do JPO V na dopravní automobily. Na současném prvozásahovém vozidle AVIA DVS12 se začalo podepisovat stáří a přestávalo být provozuschopné.

Na pořízení Mercedesu za 1 879 444 korun včetně DPH se dotací ve výši 450 000 korun podílelo Generální ředitelství HZS ČR, 300 000 Kč přispěl Ústecký kraj a 150 000 Kč Nadace Agrofert. Zbytek doplatila obec z vlastních zdrojů.

Obec Dobroměřice se nachází v okrese Louny v Ústeckém kraji asi 1,5 kilometru severně od Loun. Žije v ní přibližně 1 400 obyvatel. Místní jednotka je zařazena do kategorie JPO V.

Sdílet