Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Brněnském výstavišti začala výstava Autosalon 2009

V termínu 6.6.-11. 6. 2009 se na Brněnském výstavišti koná veletrh osobních automobilů a příslušenství Autosalon. Letos je významně poznamenán krizí automobilového průmyslu, některé značky chybí zcela, většina je jich přítomna prostřednictvím regionálních prodejců.

I tak je k vidění několik zajímavých automobilů, např. Škoda oznámila cenu Yetiho, představuje novou Octavii RS a Scout. Nabídka příslušenství je také menší, hasiče by mohla zajímat např. přítomnost firmy Tesla Holomý, různé nabídky autonářadí a autodílů.

Nejzajímavěší je ale pro hasiče pavilon Z, který je z velké části věnován bezpečnosti dopravy. V expozici armády zaujme simulátor Tatry 810. V expozici ZZS JMK je k vidění lékařská Octavia a Sprinter, který se nyní stává základem vozového parku záchranné služby. Policie pak představuje vozy Octavie a Transporter v novém designu, dálniční Mondeo, nový dálniční Passat a nové motocykly.

V expozici HZS pak najdeme dva velmi zajímavé vozy. Prvním je nové RZA Mitsubishi L200 4×4 od ZHT s platovou nástavbou Strong, které bude brzy zařazeno na výjezd ve Vyškově. Vůz má nádrž na 180l vody umístěnou v části nástavby přiléhající ke kabině, vysokotlaké hasící zařízení KRANZLE Profi Jet 16 220 s navijákem hadice 25m, vyprošťovací zařízení Lukas, vysokotlaké zvedací vaky a bude doplněn o další předepsané vybavení. VRZ je klasické minimum od Tesly, záblesková rampa a maják doplněný sváděcí alejí.. Zadní partii by slušelo výstražné šrafování a celému vozu lepší VRZ pro dálniční výjezdy. Auto na mne působí celkem kvalitním, ale trochu lacinějším dojmem.

O to lépe pak vypadá nový vůz krajského ředitelství HZS JMK VW Transporter, který je určen pro USAR tým pro zásahy jak v celé ČR, tak v zahraničí a pro trhací práce. Vůz je dislokován v Brně, kde je pověřený vedoucí, který v případě výjezdu aktivizuje smluvní kynology nebo hasiče. Součástí vozu je i přívěsný vozík pro psy. Výbava je uložena pod třemi roletami v plastových přepravkách a zahrnuje např. ochranné pomůcky, měřící přístroje, ruční nářadí, vrtací kladivo, osvětlovací stožár, vrhač lana, motorovou pilu, nosítka. Další volitelná výbava podle typu zásahu (kynologický nebo trhací práce). Součástí nástavby je také trezor pro uložení rozbušek apod. a nádrž na pitnou vodu. Rampa je diodová Whelen. Celkově vůz vypadá velmi dobře. Vzhledem k tomu, že jde o jediný vůz toho typu, doufám, že se mi podaří přinést podrobnější článek čtenářům požárů.

Ještě doplním, že součástí doprovodného programu jsou ukázky zásahů hasičů na volné ploše před pavilonem Z, škola smyku a další zajímavé ukázky.



Pro Požáry.cz Jaroslav Šorf



-swo-

Sdílet