Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slovenská výzbrojna neplatí za odebrané zboží

Do naší redakce došel dopis od firmy Hasičský technický servis, která se zabývá nákupem a prodejem výstroje pro dobrovolné hasiče a v neposlední řadě také vyrábí repliky a renovuje staré hasičské přilby včetně doplňků, což ze svých zkušeností ví nejeden hasič v ČR. Samotný dopis má zajímavý obsah a to nehrazení zakázky ze strany slovenské Výzbrojny PO.

Do naší redakce došel dopis od firmy Hasičský technický servis, která se zabývá nákupem a prodejem výstroje pro dobrovolné hasiče a v neposlední řadě také vyrábí repliky a renovuje staré hasičské přilby včetně doplňků, což ze svých zkušeností ví nejeden hasič v ČR. Samotný dopis má zajímavý obsah a to nehrazení zakázky ze strany slovenské Výzbrojny PO.

Hasičský technický servis byl v prosinci roku 2008 osloven zástupcem slovenské firmy Výzbrojňa požiarnej ochrany – dobrovoľná požiarna ochrana, a.s. se zakázkou na dodávku 100 ks replik historických bílých přileb. Firmě HTS se do zakázky nechtělo, neb zástupce slovenského odběratele se odvolával na osobu, se kterou měl pan Aulický, manžel provozovatelky HTS, špatné zkušenosti z dřívějších dob. Když se zástupce VPO-DPO zaručil, že má finanční krytí na celou zakázku, byl nakonec obchod domluvený.

Zakázka byla dodána na několik částí, z nichž první se uskutečnila dle objednávky ještě v prosinci 2008 a poslední pak 26.2. 2009. V lednu byla uhrazena prvotní objednávka prosincových 20 ks přileb, začátkem února pak další část. V březnu tohoto roku byla VPO-DPO uhrazena již jen část další objednávky a od té doby nic dalšího zaplaceno nebylo i přesto, že zakázka byla ze strany HTS dodána úplná, tedy celkově objednaných 100 ks přileb. Do dnešního dne firmě Hasičský technický servis dluží slovenská Výzbrojňa požiarnej ochrany – dobrovoľná požiarna ochrana, a.s. více jak 60 000 Kč.

Hasičský technický servis vyráběl pro slovenské zákazníky již mnoho přileb včetně dárkové pro prezidenta DPO JUDr. Minárika, ale s takovým jednáním se dosud nesetkal. HTS je malou firmou s dobrým jménem, které neuhrazení faktur za provedenou zakázku nadělalo značné finanční starosti a bylo by škoda, kdyby o ní spokojení zákazníci z řad hasičů přišli. HTS se samozřejmě pokoušela mnohokrát kontaktovat slovenskou Výzbrojňu PO- DPO i s tím, že by přistoupila na eventualitu v podobě dodání zboží v hodnotě dlužné částky, avšak bez jakéhokoliv úspěchu. Telefony nikdo nebere, na e-maily nikdo neodpovídá.

HTS se na naší redakci obrátila se svým problémem, redakce serveru Požáry.cz se stejně jako HTS pokoušela marně dovolat do firmy Výzbrojňa požiarnej ochrany – dobrovoľná požiarna ochrana, a.s., či získat alespoň jejich vyjádření k problému neplacení faktur za odebrané zboží e-mailem, bohužel rovněž bezúspěšně. Telefony oficiálně uvedené na slovenském seznamu nikdo nebral, e-mail se několikrát vrátil jako nedoručený. Když si chcete otevřít jejich web http://www.vpo.sk, vyskočí na vás hláška o tom, že se jedná o podezřelou útočnou stránku, což také o něčem svědčí. Jak dlouho se toto na stránce objevuje, to netušíme. Avšak je to jistě více jak 14 dní, což by si normální provozovatel, natož takováto firma bezesporu nedovolila.

Dopis, který obdržela naše redakce, byl adresovaný předsedovi představenstva VPO-DPO, Ing. Baťkovi, který jak se nám podařilo zjistit, již ve firmě na této pozici přestal působit, jeho kopii obdržel také prezident slovenské dobrovolné požární ochrany JUDr. Jozef Minárik.

-wap-

Sdílet