Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Skromný hrdina vyznamenán náčelníkem Generálního štábu AČR

Generálporučík Vlastimil Picek v pátek 5. června 2009 udělil za záchranu osmnáctiletého mladíka z hořícího domu v obci Rouchovany rotnému Zdeňku Buchtelovi čestný odznak AČR Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého.

Generálporučík Vlastimil Picek udělil za záchranu osmnáctiletého mladíka z hořícího domu v obci Rouchovany rotnému Zdeňku Buchtelovi čestný odznak AČR Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého.

Sedmatřicetiletý rotný Zdeněk Buchtela, který slouží na 22. základně letectva Sedlec – Vícenice u Náměště nad Oslavou na pozici střelec strážního družstva strážní roty 225. praporu bojového zabezpečení zachránil v noci z 15. na 16. dubna 2009 z hořícího domu v obci Rouchovany osmnáctiletého mladíka, který byl v té době již v bezvědomí. Obyvatelé obce se shodují v tom, že nebýt Zdeňka Buchtely, mladík by nepřežil a požár by se sousedům bez něj nepodařilo uhasit.

Za tento čin mu v pátek 5. června 2009 náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Vlastimil Picek udělil čestný odznak AČR Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého, za mimořádný projev statečnosti a nasazení vlastního života při záchraně osoby a majetku z hořícího domu.

Tohoto slavnostního aktu se také zúčastnil velitel společných sil generálmajor Hynek Blaško, velitel 22. základny letectva plukovník Libor Štefánik a hlavní praporčík AČR nadpraporčík Miroslav Švadlena.


Přeji si, aby takovýchto situací bylo co nejméně. Ale když už budou, aby takových lidí, jako vy, bylo co nejvíce," řekl generál Picek rotnému Buchtelovi závěrem.

Článek o události nalezente zde.


Foto: Army.cz


Info: Mira Třebická, komunikační manažerka náčelníka Generálního štábu Armády České republiky

-wap-

Sdílet