Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hubený hydrant

Nový hydrantový systém do sádrokartonu. Tuto novinku pod označením HSH 19/20 SDK nabízí firma Hasil.

Pro doplnění sortimentu požárních uzávěrů se a.s. HASIL rozhodla vyvinout a certifikovat vlastní hydrantový systém, který by vysokou kvalitou zpracování a technickou úrovní vhodně vyplňoval mezeru na trhu. Hydrantový systém HASIL (HSH) s tvarově stálou hadicí je vyráběn v pěti typech.

Stručný technický popis:

Hydrantový systém HASIL se skládá z těchto základních částí – komponentů:

a) skříně hydrantu s uzavíratelnými dvířky;
b) středové armatury;
c) navíjecího bubnu;
d) požární hadice s proudnicí;
e) přívodní hadice s kulovým kohoutem.

ad.a) Skříň hydrantu s uzavíratelnými dvířky je složena z vlastní skříně, dvířek s uzavíracím mechanizmem a přídržky proudnice. Skříň je vyrobena z plechu. Povrchová úprava skříně je standardně provedena práškovou barvou (Komaxitem) v odstínech červená nebo bílá. Dvířka jsou opatřena uzavíracím mechanizmem a ke skříni upevněna závěsy. Rozměry skříně závisejí na průměru a délce použité hadice.

ad.b) Středová armatura slouží k přívodu vody z pevné části hydrantu (přívodní hadice) na otočnou část (požární hadice na bubnu). Je složena z náboje, tělesa, o-kroužků, přívodního kolena, přívodního nátrubku, nátrubku pro požární hadici, upevňovací konzoly, podložky a seřizovací KM matice s podložkou. Hlavní části (náboj, těleso, nátrubky, koleno) jsou vyrobeny z mosazi, konzola je vyrobena z žárově pozinkovaného plechu.

ad.c) Navíjecí buben je složen ze dvou čel a pláště bubnu. Čela jsou lisovaná z plechu a opatřena povrchovou úpravou Komaxitem v odstínu RAL 3001.

ad.d) Požární tvarově stálá hadice SEMPERIT je výrobkem fy SEMERFLEX OPTIMIT a.s. Odry a splňuje požadavky normy EN 694. V části napojení na středovou armaturu je vyztužena pružinou proti deformaci, na opačném konci je ukončena proudnicí firmy UNIFIRE AB.

ad.e) Přívodní hadice SEMPERIT je připojena k pevné části středové armatury a ukončena kulovým kohoutem G3. Na tento kohout je po zabudování hydrantu napojen přívod vody.

Rozměrová řada:

Hydrantový systém HASIL se vyrábí ve dvou provedeních vnitřního průměru hadice 19 nebo 25 mm a dvou délkách hadice 20 nebo 30 m. Čtyři typy jsou instalovány do ocelové skříně o vnějších rozměrech 699 × 699 mm, která může být pověšena na zeď nebo do zdi zabudována. Univerzálnost skříně podtrhuje řada předlisovaných otvorů pro přívod vody, kterými se zjednodušuje zapojení hydrantového systému na místě instalace.

Novinkou je typ HSH 19/20 SDK, jehož ocelová skříň s rozměry 693 × 693 mm je svou hloubkou 110 mm určena k zabudování do sádrokartonových příček.

Základní charakteristika:

- průměr hadice: 19 mm
- délka hadice: 20 m
- minimální průtok: 0,3 l/s
- rozměry skříně Š x V x H (mm): 693 × 693 × 110
- hmotnost: 41,8 kg
- cena: 8.750,– Kč (bez DPH)

Tento typ určitě najde uplatnění v rekonstrouvaných domech, kde bývá mnohdy značný problém s umístěním objemných hydrantovývh skříní, známým nám všem např. z panelových domů.

Zdroj:www.hasil.cz
Sdílet