Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ukázky IZS na autosalonu přilákaly tisíce lidí

Na osm tisíc diváků přilákaly ukázky zásahu hasičů a dalších složek integrovaného záchranného systému na Autosalonu v Brně. Další tisíce lidí za první tři dny Autosalonu navštívily expozice základních i dalších složek IZS v pavilonu Z, kde se představují Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, Policie ČR – Správa Jihomoravského kraje, Městská policie Brno a Institut dopravní výchovy Armády ČR ve Vyškově.

Na osm tisíc diváků přilákaly ukázky zásahu hasičů a dalších složek integrovaného záchranného systému na Autosalonu v Brně. Další tisíce lidí za první tři dny Autosalonu navštívily expozice základních i dalších složek IZS v pavilonu Z, kde se představují Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, Policie ČR – Správa Jihomoravského kraje, Městská policie Brno a Institut dopravní výchovy Armády ČR ve Vyškově.

Složky IZS v rámci doprovodného programu automobilového veletrhu ve svých stáncích návštěvníkům pavilonu připravily atraktivní soutěž, určenou zejména dětem a rodinám s dětmi. Na pěti soutěžních stanovištích plní zájemci vědomostní i praktické úkoly a za správné odpovědi dostávají drobné ceny. Jen za sobotu a neděli soutěžilo několik tisíc malých i velkých návštěvníků.

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje ve své expozici v pavilonu Z na ploše 340 čtverečních metrů do 11. června představuje nejmodernější i historickou zásahovou techniku. Nejnovější techniku reprezentuje zejména speciální technický automobil ADR na podvozku Volkswagen Transporter, předurčený k zásahům s použitím výbušnin a s nasazením záchranných psů. Vozidlo je určeno také k nasazení v jednotce ministerstva vnitra pro mezinárodní záchranné operace (USAR).

Vozidlo pro čtyř až pětičlennou osádku je mj. vybaveno akumulátorovou mečovou pilou, elektrocentrálou, laserovým dálkoměrem do vzdálenosti cca 300 metrů, dálkovým teploměrem, detektorem nebezpečných plynů a vzduchovým dýchacím přístrojem s náhradní lahví. V bohaté výbavě vozidla pro trhací práce pomocí výbušnin například nechybí vrtací zařízení do průměru 30 milimetrů, roznětnice pro elektrický i neelekrický roznět, bedna na přepravu výbušnin a další zařízení a pomůcky střelmistra.

Pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou je vozidlo vybaveno mj. kompletní lezeckou výstrojí pro střelmistry a kynology včetně psů, neoprenovým oblekem pro práci ve vodě. Osádka automobilu má k dispozici také týlové vybavení pro dlouhodobé zásahy – stan, spací pytle, karimatky, stravu na několik dnů a také vařič a nádobí. Protože osádku tvoří paramedik, jsou ve vozidle kromě tašky a batohu s pomůckami k poskytování první pomoci a kyslíkového křísícího přístroje i nosítka a fixační prostředky.

V příslušenství tohoto automobilu jsou rovněž dva přívěsy – pro přepravu jednoho až tří záchranných psů a pro přepravu pomocného materiálu s možností přepravy motocyklu Yamaha Enduro.

Dalším, zcela novým zásahovým vozidlem ve strojním parku HZS Jihomoravského kraje je rychlý zásahový automobil na podvozku Mitsubishi L 200. Vozidlo je zařazeno na požární stanici ve Vyškově a je předurčeno především k zásahům u požárů vozidel a dopravních nehod na podstatné části dálnice D1 na trase Brno – Kroměříž a rychlostní komunikace Vyškov – Prostějov. Automobil má kompletní hydraulické i ruční zařízení a další pomůcky k vyprošťování osob z vozidel, dále pneumatické zvedací vaky, soupravu stabilizačních a zajišťovacích klínů a podložek a zachycovač airbagu řidiče. Hydraulické nůžky, rozpínací nástroj a další vyprošťovací zařízení návštěvníci uvidí „v akci" na vraku auta. Vozidlo má dále ve výbavě záchranný kyslíkový dýchací přístroj a výbavu pro poskytování první pomoci včetně krčního fixačního límce, přikrývky a soupravy na popáleniny. K zásahům u požárů má automobil dva práškové ruční hasící přístroje a nádrž o objemu 120 litrů s vysokotlakým hasícím zařízením umožňujícím přimíšení pěnidla.


Nejmodernější zásahovou techniku v expozici HZS Jihomoravského kraje doplňuje historická požární stříkačka Chevrolet. Vozidlo, které za druhé světové války sloužilo spojeneckým armádám, bylo pro potřeby hasičů upraveno v letech 1948 – 9 a nyní patří SDH Pozořice na Brněnsku. Plně funkční požární stříkačka má 9 míst a při jízdě k zásahu dosahuje při délce 5,9 metru, šířce 1,9 metru, výšce 2 metrů a pohotovostní hmotnosti 2,2 tuny maximální rychlosti 75 km/hod. Stříkačka je vybavena hákovým žebříkem, sadou hadic, trhacími háky a přídavnými reflektory, hašení obstarává čerpací zařízení o výkonu 1600 litrů vody za minutu. V expozici jihomoravští hasiči představují rovněž své preventivně výchovné programy pro děti i dospělé a ukázky zásahů.

Od pátku do neděle hasiči spolu se zdravotníky a policisty návštěvníkům autosalonu připravili sérii praktických ukázek. Na volné ploše R předváděli společný zásah integrovaného záchranného systému k likvidaci následků dopravní nehody dvou vozidel s vyprošťováním zraněných osob. Záchranáři zasahovali u simulované nehody, po níž jedno vozidlo zůstalo na kolech a druhé skončilo převrácené na střeše. K pomoci zraněným byl nasazen také vrtulník letecké záchranné služby. Ukázky vzbudily mimořádný zájem a vidělo je na osm tisíc lidí.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kaw- 

Sdílet