Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hrádku u Rokycan jezdí nový dopravní automobil, Volkswagen Transporter má pohon všech kol

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Hrádek u Rokycan obdržela předčasný vánoční dárek. S pomocí dotací z Evropské unie město Hrádek pořídilo pro jednotku nové dopravní vozidlo určené k přepravě jednotky požární ochrany a základní výbavy, či k přepravě osob při plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva.

Automobil dodala společnost Požární bezpečnost s. r. o. za cenu 1.270.316 Kč včetně DPH a včetně základního příslušenství dle vyhlášky.

Jedná se o Volkswagen Transporter T6 4Motion se vznětovým přeplňovaným čtyřválcem 2.0 TDI s výkonem 110kW splňujícím emisní normu Euro 6. Vozidlo disponuje manuální šestistupňovou převodovkou a výškově stavitelným podvozkem.

Vzduchové ovládání podvozku je poháněno samostatným kompresorem. Změna světlé výšky vozidla probíhá pomocí tlačítek na ovládacím panelu nainstalovaném na rámu dveří u řidiče. Ovládání umožňuje provozovat čtyři režimy: standardní jízdní poloha, servisní režim, snížená (nakládací) poloha a zvýšená jízdní poloha.

Pokud systém detekuje více než 10 sekund jízdy rychlostí vyšší než 100 km/h, automaticky vozidlo sníží o 5 cm. Při poklesu rychlosti se Transporter sám vrátí zpět do původní polohy.

V případě poruchy systému podvozku je možné stisknutím tlačítka „servisní režim“ zablokovat všechny automatické změny.

Nakládací poloha sníží vozidlo o 10 cm oproti standardnímu stavu. Po překročení rychlosti 5 km/h se vozidlo samo vrátí zpět do standardní polohy, aby nedošlo k jeho poškození například o retardéry.

Při použití zvýšené jízdní polohy se vozidlo zvedne o 5 cm nad standardní stav, což umožňuje lepší průchodnost terénem.

V případě poruchy vzduchového rozvodu lze natlakovat každé kolo zvlášť pomocí ventilů v motorovém prostoru.

Celková délka vozidla je 5 406 mm, šířka 1 904 mm a výška 1 990 mm. Barva je červená RAL 3000.

Transporter je devítimístný a je vybaven tažným zařízením. Přívěs byl pořízen již v loňském roce a vozidlo je tedy schopno přepravit velké množství potřebného vybavení, čímž doplňuje výjezd hrádecké CAS 20 S2R T815 Terrno1.

Nejvyšší povolená hmotnost Volkswagenu je 3 500 kg, hmotnost brzděného přívěsu 2 500 kg, nebrzděného 750 kg. Nejvyšší povolená hmotnost jízdní soupravy je 5 300 kg.

Automobil splňuje veškeré požadavky pro kategorii DA-L2Z a byl ověřen Technickým ústavem požární ochrany.

Vozidlo je vybaveno externí magnetickou konzervační zásuvkou MagCode 12V/5A. V případě, že při výjezdu nedojde k manuálnímu odpojení zásuvky, odpojí se sama bez poškození.

Dále je vůz vybaven světelnou rampou Whelen Century, vnitřním i vnějším LED osvětlením a oranžovou sváděcí alejí v zadní části.

Ve výbavě nechybí vozidlová radiostanice, ruční radiostanice ICOM, hasicí přístroje, lékárna, záchranářský nůž s řezačem pásů a rozbíječem skel, výjezdový tablet, magnetické osvětlení a další.

Kromě stálého vybavení pořídila jednotka již v loňském roce další výbavu. Jedná se například o kalové čerpadlo, hadicové koše, elektrocentrálu, osvětlovací jednotku, sorpční materiály a podobně. Výbava se bude doplňovat do Transporteru dle typu konkrétního zásahu.

Nový Volkswagen bude v brzké době zařazen do výjezdu a všichni členové JSDH Hrádek doufají, že bude přinášet radost i pomoc občanům a zároveň že hasičských služeb bude potřeba co nejméně.

Sdílet