Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na disco

České diskotéky nedodržují bezpečnostní a protipožární opatření. Zjistili to hasiči a policisté, kteří od sobotního večera do nedělního rána kontrolovali vybrané zábavní podniky v celé zemi.

Ve 158 objektech našli 849 závad, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Soňa Jindráková.

Podle Jindrákové patřily k nejčastějším závadám nedostatečné značení únikových východů, chybné umístění hasicích přístrojů, ale i špatně uvedená čísla tísňového volání.

Mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan uvedl, že jen dvě z kontrolovaných provozoven v tomto kraji byly zcela bez závad.

„Kontrolovali jsem zejména požární bezpečnost objektů, to je například rozmístění hasicích přístrojů, označení a zpřístupnění nouzových východů a hlavně zda je objekt podle dokumentace z hlediska stavebního a provozního vhodný k provozování heren či diskoték,“ vysvětlil Křivan.

„Přišli krátce po desáté večer. Kontrolovali hlavně označení únikových cest k východům, hasicí přístroje – jestli nejsou prošlé a zda jsou na správných místech. Také označení hlavních uzávěrů a průchodnost chodeb, aby nikde nestálo nic v cestě, kdyby museli lidi utíkat,“ popsala průběh kontroly provozní pražského Klubu Lávka Naděžda Štěpánová.

V jedné z největších pražských diskoték se kontroloři zdrželi asi 45 minut. Chod podniku podle provozní nenarušili. Kontrola se pravděpopobně zaměřila především na diskotéky v centru Prahy.

Provozní hudebního klubu Zlatý Strom z Prahy 1 potvrdil, že noční protipožární zátah se týkal i jejich podniku. Podrobnosti ale odmítl sdělit s tím, že je to interní věc podniku. Naopak provozní z klubu Aqua 2000 z Prahy 3 uvedl, že v noci žádnou kontrolu neměli.

Jindráková dodala, že výsledky kontrol policie a hasiči stále zpracovávají. Vyhodnocení akce, která se týkala požárně- bezpečnostních podmínek v objektech typu diskoték a s tím souvisejícím nebezpečím vzniku požárů a ohrožení lidských životů, poskytne v pondělí ministerstvo vnitra, dodala mluvčí.

Akce měla zabránit zopakování tragédie v Karviné
Cílem akce, která měla především preventivní charakter, bylo předejít podobným tragickým událostem, které se nedávno odehrály v karvinské diskotéce U Vlka.

Při požáru tehdy zemřela mladá žena a dalších 61 lidí bylo zraněno. Podle svědků zapálil muž mezi tančícími světlici, od které se vzňaly ozdoby na stropě a požár se postupně rozšířil. V objektu byly únikové východy a protipožární opatření dimenzovány pro maximálně 200 lidí. Podle výpovědí některých svědků jich tam ale bylo mnohem více.

Zdroj: www.idnes.cz

Foto. ilustrační, požár disco klubu v ulici Francouzská, Praha

Co nám přišlo z Pardubic

Kontrola požární ochrany v zábavních zařízeních

Dne 29. listopadu 2003 se v nočních hodinách v rámci celostátní akce Hasičského záchranného sboru České republiky uskutečnila v Pardubickém kraji kontrola zábavních podniků. Akce byla zaměřena na kontrolu diskoték za provozu z hlediska dodržování předpisů požární ochrany. Kontrolováno bylo především označení a průchodnost únikových cest, vyznačení telefonních čísel tísňového volání, vybavení a umístění hasících přístrojů a hydrantů, vedení požární dokumentace a další body jednotně stanovené programem kontrol.
V Pardubickém kraji bylo zkontrolováno celkem 8 objektů a zjištěno bylo 69 závad. Závady, které by akutně ohrožovaly lidské životy, nebyly zjištěny. Majitelům objektů, kde byly závady zjištěny, byla dle jejich závažnosti stanovena časová lhůta na odstranění. Odstranění závad bude překontrolováno. Pokud by ve stanovené lhůtě nebyly závady odstraněny, hrozí majiteli správní řízení s pokutou až do výše 500 tisíc korun.




nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet