Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve středu startuje z Přibyslavi propagační jízda hasičské olympiády

Osm dní bude trvat jízda dobrovolných hasičů historickým vozidlem Praga RN z roku 1934 z Přibyslavi (okres Havlíčkův Brod, kraj Vysočina) do Ostravy, která startuje ve středu 10. června 2009 dopoledne. Bude propagovat prestižní hasičskou olympiádu, která se koná po 36 letech (Brno 1973) opět na území České republiky – tentokrát v Ostravě na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích (19. – 26. července 2009). Startovat tam budou bezmála tři tisíce sportovců, stovky fanoušků přijedou z celé Evropy, především z německy mluvících zemí.

Start historického vozidla v Přibyslavi od zdejšího zámku (10. 6. v 10:35) není náhodný – sídlí zde dlouhá léta Centrum hasičského hnutí. Na propagační pouti zastaví Praga RN na desítkách míst kraje Vysočina, Olomouckého a Moravskoslezského kraje, kde se účastníci jízdy setkají se zástupci hasičů. Navštíví například Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, Poličku, Velké Opatovice, Jevíčko a Moravský Beroun.

V Moravskoslezském kraji se zastaví nejprve v pondělí 15. června v Jánských Koupelích (okres Opava), kde je Ústřední hasičská škola Sdružení hasičů. Na Opavsku je několik zastávek naplánováno na úterý 16. června. Ve středu 17. června projede Praga RN i s dalším hasičským veteránem – Tatrou T 26/30 z roku 1929, o kterou pečují dobrovolní hasiči ze Štramberku (okres Nový Jičín) – centrem Ostravy k Nové radnici.

Na Prokešovo náměstí přiveze Praga RN zástupcům města Ostravy symbolický olympijský oheň (v pravém hornickém kahanu) a poštovní známku, vydanou právě kvůli hasičské olympiády. Pak se koná na Nové radnici tisková konference k propagační jízdě i připravované olympiádě. Na Prokešově náměstí je na středeční dopoledne připravena ukázka vozidel a praporů dobrovolných hasičů, připraveny budou soutěže pro děti.

Další informace podá mluvčí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS) a účastník propagační jízdy Josef Nitra, podrobný rozpis jízdy je na: http://www.shcms.cz/

Pouť Pragy RN Moravskoslezským krajem:

16. června

09.00 Odjezd z Jánských Koupelí

09.30 Příjezd do Melče

10.30 Odjezd z Melče

11.00 Příjezd do Kylešovic – požární zbrojnice

11.15 Odjezd k pomníku Dr. Gudricha

11.35 Odjezd do Opavy

12.00 Příjezd k hasičské stanici HZS MSK v Opavě

13.30 Odjezd z Opavy

14.00 Příjezd do Hrabyně

16.00 Přesun do Ostravy

17. června

09.00 Průjezd Ostravou

09.30 Příjezd k ostravské radnici

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-swo-

Sdílet