Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den mínus první

Čas do zítřejšího (10. 6. 2009) startu Propagační jízdy Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Přibyslav – Ostrava, se už může počítat na hodiny. Dnes, my přespolní, členové posádky historického hasičského vozidla Praga RN z roku 1934, jsme dorazili do místa začátku naší týdenní třistakilometro­vé pouti.

Čas do zítřejšího startu Propagační jízdy Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Přibyslav – Ostrava, se už může počítat na hodiny. Dnes, my přespolní, členové posádky historického hasičského vozidla Praga RN z roku 1934, jsme dorazili do místa začátku naší týdenní třistakilometro­vé pouti.

Velitel jízdy a zároveň šéf Centra hasičského hnutí v Přibyslavi, Jirka Pátek, nám přidělil uniformy dobového střihu, které pro nás ušila Ivanka Aulická a Milan Pátek doplnil technický benzin do hornického kahanu, ve kterém zítra starosta SH ČMS Karel Richter zapálí olympijský oheň.

Náš, doprovod, Jirka Votava, nenápadně vyzvídal, co všechno do jeho tranzitu budeme chtít naložit. Přišel mezi nás také šéfredaktor Alarm Revue Ivo Havlík, aby nás ujistil, že skutečně bude svým fotoaparátem dokumentovat celou trasu.

Já, s kameramanem Láďou Dvořákem jsme také nelenili a natočili jsme první záběry budoucího dokumentu, který by při naší cestě měl zaznamenat celou pestrou škálu činnosti dobrovolných hasičů. Točili jsme hlavně v muzeu, a když po krátkém prudkém dešti vysvitlo sluníčko, udělali jsme také pár záběrů na město a hlavně na renesanční zámek Zachariáše z Hradce, ve kterém vedle muzea je nejbohatší hasičský archiv a knihovna u nás. Kéž by nás tak příznivé počasí provázelo po celou cestu.

Pepa Nitra

-kaw-

Sdílet