Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do cvičení v Dolní Moravě byly zapojeny i jednotky požární ochrany, pohřešována byla rodina s dětmi

Ve středu 24. ledna 2018 v dopoledních hodinách se uskutečnilo cvičení složek IZS v Dolní Moravě, v terénu horského masívu Kralický Sněžník. Jednalo se o záchranu pohřešované rodiny s dětmi. Do cvičení byly zapojeny i jednotky požární ochrany.

Cílem cvičení bylo ověřit připravenost složek IZS v Pardubickém kraji, jejich vzájemnou spolupráci a ověření součinnosti při společném zásahu – pátrací akci v terénu.

Cvičení bylo prováděno za zhoršených klimatických podmínek – souvislé sněhové pokrývky v těžkém horském terénu a vzhledem k počasí nemohl vzlétnout ani vrtulník.

Hasiči byli na místě se speciální technikou, která umožňovala komunikaci s jednotlivými zasahujícími hasiči i policisty přímo v terénu. Nechyběl zde ani velitelsko-spojový automobil, který je určený pro velitele zásahu a k podpoře spojení.

„Zasahující hasiči a policisté měli u sebe i lokátory pro monitorování pohybu v terénu,“ uvedl ke cvičení kpt. Ing. Tomáš Kubín z oddělení komunikačních a informačních systémů HZS Pardubického kraje.

Pro prochladlé osoby byl připraven i kontejner nouzového přežití se stanem pro 50 osob, nákladní evakuační automobil pro evakuaci osob z nedostupných míst i dopravu materiálu a další zásahová vozidla.

Při pátrací akci byl simulován i zával pohřešovaných osob lavinou a jejich vyproštění z laviny, prvotní ošetření a transport k posádce Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje.

Nasazení:

  • Krajské ředitelství policie Pardubického kraje
  • Horská služba ČR, okrsek Kralický Sněžník
  • Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje
  • Jednotky požární ochrany dle požárního poplachového plánu Pardubického kraje
  • Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje
Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet