Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali seniory

Senior centrum muselo být kvůli požáru evakuováno – taktické cvičení

Dne 2. prosince ve 14 hodin vypukl požár v Senior centru v Moravanech. V objektu se nacházely starší osoby, které byly schopné samostatného pohybu, ale byly zde i osoby invalidní. Požár vypukl v bytové jednotce objektu. Po ohlášení požáru na operační a informační středisko HZS Pardubického kraje byla provedena evakuace osob. V objektu se nacházelo celkem 25 osob. Hasiči ihned po příjezdu na místo události provedli průzkum a zjistili, že se jedna osoba nadýchala jedovatých zplodin a jedna osoba se lehce zranila při evakuaci. Dále bylo zjištěno, že se v objektu nikdo nenachází. Zraněným osobám byla poskytnuta první pomoc. Hasiči postupně zlikvidovali simulovaný požár. Zraněné osoby si poté převzala Zdravotnická záchranná služba Holice. Jednotky sboru dobrovolných hasičů provedly doplňování vody z nedalekého rybníka a hydrantů. Policie České republiky zajistila místo události proti vstupu nepovolaným osobám.

Cílem cvičení bylo prohloubit schopnosti velitelů jednotek PO a vedoucích složek IZS při společném řízení sil a prostředků, zasahujících hasičů při požáru v neznámém prostředí, ověření spolupráce zaměstnanců a zasahujících jednotek při zdolávání mimořádné události a prohloubení schopností hromadné evakuace a práce se seniory.

Pro cvičení jsou vybírány objekty, ve kterých může hrozit nějaké nebezpečí. Jsou složitější na zásah či evakuaci osob a nebo je objekt složitě rozčleněn. Jsou to nejen senior centra, penziony, ale i kina, mateřské, základní i střední školy, ale i průmyslové objekty. Na dnešní den bylo vybráno právě senior centrum, neboť je to objekt, který je zcela nově postaven, je velmi rozlehlý a členitý. Hasiči si po ukončení cvičení celý objekt prohlédli.



nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet