Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční bouřka zaměstnala hasiče na Znojemsku

Noční bouřka, při níž na několik obcí spadlo až 25 centimetrů krup, zaměstnala hasiče na Znojemsku. Třicet šest minut po půlnoci hasiči vyjížděli do obce Dyjákovičky, kde vítr utrhl plechovou střechu rodinného domu.

Noční bouřka, při níž na několik obcí spadlo až 25 centimetrů krup, zaměstnala hasiče na Znojemsku.

Třicet šest minut po půlnoci hasiči vyjížděli do obce Dyjákovičky, kde vítr utrhl plechovou střechu rodinného domu. Střechu o rozměrech cca 13 krát 9 metrů i s dřevěnou konstrukcí vítr odhodil do proluky mezi dvěma domy na zaparkované auto. Střechu se hasičům pomocí dřevěných vzpěr podařilo zvednout a se zavaleným autem odjet. Vozidlo zůstalo prakticky nepoškozeno.

V obci Krkovice vrstva tajících krup ucpala kanalizační vpusti a voda zaplavila sklepy domů. Kroupy poškodily střechy a okna domů. Hasiči odčerpávali vodu z téměř desítky sklepů a garáží.

Vítr vyvracel také stromy. Vzrostlý topol o průměru 60 centimetrů například hasiči pořezali a uklidili ze silnice v Dyjákovičkách, strom vyvrácený do poloviny vozovky odklízeli v Derflicích. Ze silnic v těchto i v okolních obcích hasiči odklidili na deset spadlých stromů a velkých ulomených větví. V Chvalovicích hasiči ráno vyjížděli k čerpání vody na zdejším hřišti. Při likvidaci následků noční bouřky bylo nasazeno pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Strom vyvrácený větrem také ráno zablokoval provoz na železniční trati v Rosicích na Brněnsku. Kvůli nakloněnému, téměř vyvrácenému kmenu nemohl projet vlak rosickým nádražím. Na místo ve 4.44 hodin vyjížděly dvě jednotky hasičů ze stanice v Rosících a ze Správy železniční dopravní cesty. Mohutný kmen hasiči motorovými pilami rozřezali několik minut po 5. hodině, kolejiště se od zbytků stromu podařilo uvolnit zhruba v 5.20 hodin.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

-kow-

Sdílet