Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči města Zásmuky mají novou cisternu, Tatra od THT veze 8500 litrů vody a 510 litrů pěnidla

Společnost THT Polička dodala městu Zásmuky pro dobrovolnou jednotku hasičů cisternovou automobilovou stříkačku CAS 30 na podvozku Tatra 815. Vůz za 7 898 880 korun včetně DPH byl financován i díky Integrovanému regionálnímu operačnímu programu Evropské unie.

Slavnostní předání

Začátek slavnostního předávání nové cisterny byl naplánován na 14. hodinu v sobotu 27. ledna 2018 před místním obecním úřadem. Sešli se jak členové jednotky, tak kolegové z okolních jednotek a sborů a také desítky místních občanů.

Jen několik minut po začátku, při představování nového zásahového vozidla, došlo ke kolapsu jednoho z přihlížejících starších hasičů – skončil v bezvědomí ležící na chodníku. Na pomoc okamžitě přispěchali jak občané, tak samozřejmě i členové místní jednotky a následně i doktor.

Pak už to šla záchrana rychle, hasič byl probrán k vědomí, byl mu poskytnut tepelný komfort a následně si ho do péče převzali zdravotníci, na linku 155 volalo hned několik lidí. Dorazila nejprve posádka s doktorem, pak i standardní sanitka.

Samotný odvážený hasič přímo starostovi řekl, že slavnostní akce má pokračovat – a tak se také samozřejmě stalo. Slovo si postupně vzali členové jednotky, starosta i zástupci Hasičského záchranného sboru Středočeského kra­je.

Poděkování putovalo i všem, kteří se na získání nového vozidla podíleli. Součástí programu bylo i požehnání nové městské vlajky.

Jednotka SDH Zásmuky je zařazena do kategorie JPO III. Cílem projektu bylo pořízení specializované techniky a věcných prostředků určených pro výkon činností spojených s extrémním suchem, které posílí vybavenost a odolnost infrastruktury jednotky SDH a zajistí rychlé a efektivní poskytnutí pomoci obyvatelstvu v případě potřeby.

Místní sbor oslavil v roce 2017 již 140. výročí od založení.

Podvozek nové Tatry

Cisterna je postavena na třínápravovém šasi Tatra 815-R35 s pohonem všech kol a vidlicovým osmiválcem o výkonu 325 kW. Motor je chlazený vzduchem a dosahuje výkonu 325 kW. Převodovka je jen manuální, čtrnáctistupňová Tatra 14 TS 210 L.

Pomocný pohon umožňuje práci čerpadla při jízdě o rychlosti do 10 km/h.

Šestimístná kabina je vybavena topením nezávislým na chodu motoru a jízdě. V opěradlech všech sedadel s výjimkou řidiče jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů Dräger PSS 3000. Mezi zadními opěradly jsou uloženy náhradní tlakové láhve. Poslední povinný dýchací přístroj je na krytu motoru.

Šest dobíjecích úchytů je určeno pro uložení ručních svítilen, dalších šest pro ruční radiostanice.

Ve střední části kabiny je v horní části police s úložným prostorem, její spodní část je uzpůsobena k uchycení páteřové desky.

V přední části vozu je na podélnících rámu uchycen elektrický lanový naviják o tažné síle 35 kN a pod ním asanační lišta.

Podvozek je upraven pro zvýšenou odolnost proti sálavému teplu na rozvodech paliva, vzduchu a elektroinstalace.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm. U dveří řidiče je samostatná přípojka pro doplňování tlakového vzduchu a 24V zásuvka pro dobíjení akumulátorů.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je modulová – přední a zadní skříně jsou z hliníkových profilů a olepeny plechem. Mezi nimi je nádrž na hasivo z nerezavějící oceli. Ta pojme 8 500 litrů vody a 510 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení THT PKA 3000 – 250 je přístupné zezadu výklopnými dveřmi. U jeho obslužného panelu je druhý mikrofon a reproduktor analogové vozidlové radiostanice.

Čerpadlo umožňuje zásah nízkým (10 barů) nebo vysokým (40 barů) tlakem i kombinovaný provoz. Jeho jmenovitý průtok je v nízkotlakém režimu 3 000 litrů za minutu. Přiměšovací zařízení se ovládá ručně.

Vozidlo je vybaveno systémem řízení požárních nástaveb THTronic s využitím CAN sběrnice. To umožňuje z jediného místa (například z panelu u řidiče či panelu u čerpadla) zjistit informace o otevřených roletách, dveřích, sklopených stupačkách, vysunutém osvětlovacím stožáru, zapnutých výstražných světlech, o zapnutém zapalování, otáčkách motoru a mnoho dalšího.

Na střeše nástavby je přípojný bod pro lafetovou proudnici. Osvětlovací stožár se čtyřmi LED reflektory o celkovém světelném toku 20 000 lumenů lze pneumaticky vysunout až do výšky 5 metrů nad úroveň terénu.

Rozměry a hmotnosti

Tatra v červeném odstínu RAL 3024 je dlouhá 9 430 mm, široká 2 550 mm a vysoká 3 150 mm. Její provozní hmotnost je 14 600 kg.

Sdílet