Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Janovicích nad Úhlavou hasiči využívají dopravní automobil VW Crafter a speciální logistický přívěs

Dne 7. 10. 2017 proběhlo v Janovicích nad Úhlavou slavnostní předání a žehnání nového dopravního automobilu a logistického přívěsu pro místní jednotku sboru dobrovolných hasičů.

Právě před sedmi lety bylo slavnostně předáno také nové vozidlo CAS Tatra Terrno a otevřena nová hasičská zbrojnice – a nyní přibyl k výzbroji janovických hasičů nový dopravní automobil a logistický přívěs na přepravu člunu a příslušenství.

Předání proběhlo z rukou zástupce firmy Autocentrum Jan Šmucler starostovi města, který po požehnání dopravního automobilu a přívěsu předal symbolický klíč veliteli jednotky. Dopravní automobil včetně hasičské přestavby stál 1.491.556 Kč včetně DPH.


Jedná se o dopravní automobil Volkswagen Crafter 2.0 Bi TDI o výkonu 160 koní s manuální 6stupňovou převodovkou a pohonem zadní nápravy.

Karoserie je 9místná, vybavená klimatizací, nezávislým topením a zatmavenými skly v prostoru pro cestující k zajištění soukromí evakuovaných osob.

K výbavě vozidla patří také digitální a analogová radiostanice, dva dobíjecí úchyty pro ruční radiostanici, čtyři dobíjecí úchyty pro svítilny LED Streamlight, práškový a CO hasicí přístroj a vyprošťovací ruční nástroj.

Nesmí chybět zásuvka u dveří řidiče pro konzervaci a dobíjení akumulátorů.

Ve vozidle jsou také umístěny dva magnetické světlomety se světelným tokem 1300 lumenů. Zásuvky jsou pro ně připraveny v zadním nárazníku. Vozidlo je vybaveno LED osvětlením prostoru pro cestující a zavazadlového prostoru, u velitele je také čtecí LED lampa a 12V přípojka USB.

V zavazadlovém prostoru jsou umístěny kotvící body k upevnění převáženého nákladu.

Vozidlo bylo zakoupeno z finančních prostředků Integrovaného regionálního operačního programu s přispěním města Janovice nad Úhlavou.


Jako druhý byl předán logistický přívěs na přepravu člunu, výzbroje a výstroje pro hasiče.

Jedná se o skříňový dvouosý přívěs s nájezdovým čelem, vstupními dveřmi a boční klapkou. Přívěs je schopný pomocí vestavěné elektrocentrály a baterie samostatného provozu. Je osazen zábleskovými světly modré barvy v provedení LED, směrovací alejí a pracovním osvětlením okolí.

Přívěsný vozík byl zakoupen z finančních prostředků města Janovice nad Úhlavou.


Akce se účastnil mimo členů SDH Janovice a zástupců města i brig. gen. František Pavlas za HZS Plzeňského Kraje, za OSH Klatovy Jan Raizr, za okrsek 21 Václav Noha, zástupci okolních SDH a také zástupci a kamarádi z partnerské obce Arrach.

Tomáš Jiřík
starosta SDH Janovice nad Úhlavou
Sdílet